Φοροέλεγχοι με νέες μεθόδους δρομολογούνται, με το υπουργείο Οικονομικών να θέτει ως στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ειδικές ομάδες ελεγκτών πιάνουν δουλειά από Δευτέρα, ενώ έτοιμη είναι «μαύρη λίστα», η οποία περιέχει 10.000 φυσικά πρόσωπα (δικηγόροι, γιατροί τραγουδιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει, έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το πλήρες περιουσιολόγιό των παραπάνω επαγγελματιών (ακίνητα, καταθέσεις, εισοδήματα, αυτοκίνητα). Ο έλεγχος αναμένεται να ξεκινήσει από ένα δείγμα 1.700 ατόμων, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ειδικές ομάδες «κρούσης» θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν.

Στο μεταξύ, από τις αρχές Απριλίου έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση ΦΠΑ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια. Σε ένα δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθούν και στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι παραπάνω δράσεις εξειδικεύονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί την Πέμπτη. Το σχέδιο συνυπογράφουν τέσσερις υπουργοι: Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Ads

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο εντοπισµός και η επιβολή ποινών στα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν είναι το ένα από τα τρία µέτωπα του επιχειρησιακού σχεδίου 2011-2013 κατά της φοροδιαφυγής. Τα άλλα δύο αφορούν τα φορολογικά έσοδα που χάνονται από το λαθρεµπόριο στα καύσιµα (άνω των 400εκατ. ευρώ ετησίως) και τα τσιγάρα, καθώς και από τη µη απόδοση του ΦΠΑ, όπου διασταυρώσεις εντόπισαν πέρυσι τουλάχιστον 70.000 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις να τον έχουν παρακρατήσει.

Το σχέδιο θα είναι τριετές και θα περιέχει συγκεκριµένες δράσεις και µετρήσιµους στόχους, στους οποίους περιλαµβάνονται οµάδες υψηλού κινδύνου για την φοροδιαφυγή όπως καταθέτες εξωτερικού, ελεύθεροι επαγγελµατίες µε υψηλά εισοδήµατα, 1.700 κατασκευαστές οικοδοµών που δεν εµφανίζουν στην Εφορία τα εισοδήµατα που εισπράττουν, κάτοχοι ακινήτων που δεν δήλωσαν την αξία τους στη δήλωση εισοδήµατος και θα κληθούν για συµπληρωµατικές δηλώσεις, φυσικά πρόσωπα µε ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, που αν και υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007, 150.000 φορολογούµενοι που δεν δήλωσαν πέρυσι επιχειρηµατική αµοιβή, 150 φυσικά πρόσωπα στα οποία γίνονται έλεγχοι πόθεν έσχες για υποκρυπτόµενα εισοδήµατα κ.ά.