Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ηλεκτρονικά «βραχιολάκια» που θα φορούν υπόδικοι, κατάδικοι και κρατούμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια.

Ads

 
Στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος αναφέρεται ότι το «βραχιολάκι» θα εμπεριέχει μικροτσίπ ενώ ο κρατούμενος θα είναι συνδεδεμένος σε 24η βάση με ειδική συσκευή του συστήματος γεω-εντοπισμού. Θα τοποθετείται στο πόδι, εκτός αν για λόγους υγείας δεν επιτρέπεται τότε θα τοποθετείται στο χέρι.
 
Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί για 18 μήνες για περίπου 250 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.
 
Ειδικότερα, πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε:
 

  • Έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Οι κρατούμενοι αυτοί πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
  • Έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές νέων Αυλώνα. Οι κρατούμενοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.
  • Έως 100 υποδίκους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι υπόδικοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).
  • Έως 50 υπόδικους ή κατάδικους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).

 
Ο επιτηρούμενος θα υπογράφει μία δήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων θα αναφέρεται ότι αποδέχεται να εισέρχονται στον τόπο κατοικίας που έχει δηλώσει μέλη του αρμόδιας ομάδας επιτήρησης και ότι υποχρεούται να μην καταστρέψει ή αφαιρέσει το «βραχιόλακι», σημειώνεται επίσης στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.