Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθούν σήμερα, Δευτέρα, οι αιτήσεις αναστολής της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Τις αιτήσεις αναστολής έχουν καταθέσει τα πανεπιστήμια αλλά και οι σύλλογοι διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ συνεχίζουν παρά τις πιέσεις που άσκησε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προς τους πρυτάνεις, λέγοντας «ανοίξτε τα πανεπιστήμια».

Ads

 
Με τις αιτήσεις αναστολής, τα Ιδρύματα ζητούν να ακυρωθεί ως «αντισυνταγματική» και «παράνομη» η απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας, με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αφού πρώτα αυτοαπογράφηκαν ηλεκτρονικά και όσοι δεν το έκαναν παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια. Έξω από το ΣτΕ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υπαλλήλων. 
 
Στην συζήτηση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είναι κεκλεισμένων των θυρών, θα παραστούν και πρυτάνεις από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

ΔΗΜΑΡ: Ανοίξτε τα ΑΕΙ
 
«Να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να συμφωνήσουν άμεσα σε λύση που θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολών στη βάση των εναλλακτικών και ρεαλιστικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί», καλεί τους πρυτάνεις και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η Δημοκρατική Αριστερά.
 
«Τα πανεπιστήμια πρέπει ν’ ανοίξουν αμέσως. Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό, αλλά είναι εξίσου σεβαστό να μην κρατούνται  σε ομηρία  οι φοιτητές, οι καθηγητές και  ο θεσμός του Δημόσιου Πανεπιστήμιου», αναφέρει στην σχετική της ανακοίνωση η Αγίου Κωνσταντίνου.