Στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Τετάρτη οι αιτήσεις των Δήμων Κερατέας Λαυρεωτικής και της Κοινότητας Γραμματικού που ζητούν να μην κατασκευαστούν Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στις θέσεις Βραγόνι και Μαύρο Βουνό, αντίστοιχα, των δύο δήμων. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος με εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής.

Ads

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, περίπου 40 κάτοικοι ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά της κατασκευής ΟΕΔΑ στους δύο ΟΤΑ.

Αναφερόμενη στο ιστορικό των υποθέσεων, η εισηγήτρια των υποθέσεων κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανέφερε ως προς την περιοχή της Κερατέας ότι σε έκταση 540 στρεμμάτων προβλέπεται να κατασκευαστεί: α) Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), δυναμικότητας 72.500 τόνων κατ’ έτος και επιφάνειας 5 στρεμμάτων (ειδικότερα, στην εν λόγω μονάδα θα λαμβάνουν χώρα διαχωρισμός και ανάκτηση των κυριότερων κατηγοριών υλικών που ενδείκνυνται για περαιτέρω αξιοποίηση), β) Μονάδα κομποστοποίησης, δυναμικότητας 40.000 τόνων κατ’ έτος και επιφάνειας 40 στρεμμάτων (στην εν λόγω μονάδα προβλέπεται η παραγωγή compost από προδιαλεγμένα στην πηγή οργανικά υλικά, ήτοι πράσινα, γεωργικά ή/και οργανικό οικιακών αποβλήτων), γ) Μονάδα προεπεξεργασίας (βιολογικής ξήρανσης), δυναμικότητας 127.500 τόνων, κατ’ έτος και επιφάνειας 40 στρεμμάτων, δ) Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή και Υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), δυναμικότητας 127.500 τόνων κατ’ έτος, συνολικής χωρητικότητας 4,2 εκατ. κυβικών μέτρων και επιφάνειας 170 στρεμμάτων και ε) Έργα υποδομής – οδός προσπελάσεως στις εγκαταστάσεις κ.λπ.

Ο δήμος Κερατέας υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο Ν. 3164/2003 με τον οποίο εγκρίθηκε η δεύτερη φάση σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής είναι αντισυνταγματικός, παρά το γεγονός ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε νόμιμο. Και είναι αντισυνταγματικός ο επίμαχος νόμος επειδή κατά το παρελθόν η Πολιτεία είχε επικαλεστεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και παρ’ όλα αυτά πέρασαν αρκετά έτη χωρίς να υλοποιηθεί το έργο. Τώρα όμως έχουν εκλείψει οι επιτακτικοί αυτοί λόγοι που επέβαλαν την κατασκευή ΟΕΔΑ και έτσι η χωροθέτηση δεν πρέπει να γίνει με νόμο, αλλά κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και σύμφωνα με τη νομοθεσία με υπουργική απόφαση.

Ads

Η πλευρά του δήμου σημείωσε ακόμη ότι κοντά στο χώρο εγκατάστασης ΟΕΔΑ υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου και κατά συνέπεια παραβιάζονται το άρθρο 24 του Συντάγματος και η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Επίσης, προσέθεσε στο σημείο αυτό ο δήμος Κερατέας ότι από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει οπτική επαφή με το υπό κατασκευή ΟΕΔΑ, κάτι που δεν επιτρέπεται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η κατασκευή του ΟΕΔΑ θα μετατοπιστεί νοτιότερα κατά 150 μέτρα, κάτι όμως που αμφισβητήθηκε τόσο από το δήμο όσο και από τους παριστάμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου κατοίκους της Κερατέας.

Επιπλέον, επισημάνθηκε από το Δήμο ότι δεν έχει εκφράσει θέση για τα αρχαία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και τόνισε ότι ο Σύλλογος Αρχαιολόγων έχει χαρακτηρίσει ασυμβίβαστη την κατασκευή ΟΕΔΑ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου, καθώς υποβαθμίζεται το μνημείο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανταπάντησε ότι εξέφρασαν την άποψή τους για το θέμα αυτό 20 αρχαιολόγοι και όχι το σύνολο των μελών του Συλλόγου Αρχαιολόγων.

Το Δημόσιο, αλλά και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) που είναι ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, υποστήριξαν ότι έχουν κριθεί συνταγματικά τα έργα κατασκευής των δύο ΟΕΔΑ, τονίζοντας ότι για την υλοποίηση των έργων εξακολουθούν και ισχύουν οι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στη δημόσια υγεία. Σημείωσαν επίσης ότι δεν έχουν αλλάξει οι αρχικοί περιβαλλοντικοί όροι του όλου έργου.

Για την περιοχή του Γραμματικού αναπτύχθηκαν περίπου οι ίδιοι ισχυρισμοί και προστέθηκε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγίες) έπρεπε να γίνει συνολική στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, με συνέπεια να είναι παράνομη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Συνάντηση Μπιρμπίλη με εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής

Το απόγευμα της Τετάρτης έλαβε χώρα ο δεύτερος γύρος συναντήσεων της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και μελών της επιτροπής του δήμου Λαυρεωτικής, με επικεφαλής το δήμαρχο Κωνσταντίνο Λεβαντή. Οι εκπρόσωποι του δήμου Λαυρεωτικής παρουσίασαν τις σκέψεις τους σχετικά με την τεχνολογία της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων, το χώρο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ, καθώς και για την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται.

Από την πλευρά της, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων και εξήγησε ότι για το ΥΠΕΚΑ τα βασικά ζητήματα είναι:

– Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της ΝΑ Αττικής με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων.

– Η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα και οι δραστηριότητες θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Νωρίτερα, εισερχόμενοι στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του δήμου δήλωσαν πως «ο φορέας διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου Κερατέας δέχεται να χωροθετήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων». Πρόσθεσαν, δε, πως ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας, που θα επιλεγεί, «σε έναν μήνα θα υποδείξουμε τον χώρο για την κατασκευή του ΧΥΤΥ».

Επιπλέον, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν τον όγκο των απορριμμάτων, που θα δέχεται ο ΧΥΤΥ, από τις 30.000 τόνους ετησίως σε 60.000 τόνους, έναντι, ωστόσο, των 127.000, που απαιτεί ο περιφερειακός σχεδιασμός.