Στο Συμβούλιο της Επικρατείας απέστειλε σήμερα το υπουργείο Παιδείας τα σχέδια 36 Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά», που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες Τμημάτων και Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα 22 από αυτά τα σχέδια αναφέρονται σε Πανεπιστήμια και τα 14 σε Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ).

Ads

Θα ακολουθήσει η νομοτεχνική επεξεργασία η οποία θα γίνει άμεσα, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως και προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι έχουν εισαχθεί σε τμήματα τα οποία με το σχέδιο «Αθηνά» καταργούνται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους (2012-13). Ο τίτλος σπουδών που θα λάβουν θα φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο, το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεταπτυχιακά αυτών των τμημάτων.
 
Με τα προεδρικά διατάγματα επίσης, καθορίζονται λεπτομέρειες που αφορούν τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις διαδικασίες ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων τμημάτων.
 
Τα Προεδρικά Διατάγματα ανά ίδρυμα:
 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Καταργείται το γενικό τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής. Συγχωνεύονται τα τμήματα Φυσικής Αγωγής, μεταφέρεται το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετονομάζονται και ανασυγκροτούνται διάφορες σχολές.
 
Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Το ίδρυμα μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μετονομάζονται λίγα τμήματα.
 
Δημοκρίτειο Θράκης: Μικρές αλλαγές και κυρίως συγχωνεύσεις τμημάτων.
 
Στερεάς Ελλάδας: Το ίδρυμα καταργείται και όλα τα περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ καταργείται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
 
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Συγκροτούνται τρεις σχολές (Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών Τεχνολογίας και Πληροφορίας), ενώ η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ιδρυόμενων σχολών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30/11/2013.
 
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Ιδρύονται 9 σχολές, όσα και τα τμήματα δηλαδή τα οποία λειτουργούν στο ΕΜΠ.
 
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Στο Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει θέματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται ποια τμήματα ιδρύονται, ποια μετονομάζονται και ποιες σχολές ανασυγκροτούνται.
 
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Προβλέπεται η ίδρυση τριών σχολών (Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Ψηφιακής Τεχνολογίας).
 
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καταργείται το Γενικό Τμήμα Δικαίου ενώ τα μέλη του διδακτικού προσωπικού θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο. Το τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ίδιου ιδρύματος, συγχωνεύεται με το καταργούμενο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
 
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Καταργείται το τμήμα Τουριστικών Σπουδών το οποίο δεν λειτουργεί, ενώ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ιδρύεται κατεύθυνση Τουριστικών Σπουδών.