Ποινική δίωξη για απάτη κατ’εξακολούθηση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, άσκησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος των εκπροσώπων δύο ελληνικών εταιριών για υπερκοστολογημένες προμήθειες ιατρικών υλικών σε νοσοκομεία την περίοδο 2005 έως 2009.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι οι δύο συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες αγόραζαν ιατρικά είδη απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία και στη συνέχεια εμφάνιζαν ότι είχαν κάνει τις αγορές από συνδεδεμένες με αυτές κυπριακές εταιρείες προκειμένου να εμφανίζεται αυξημένο κατά πολύ το κόστος των υλικών (τριγωνική συναλλαγή).

Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών φέρονται να παραπλανούσαν τις διοικήσεις και τους αρμόδιους για τη διενέργεια προμηθειών υπαλλήλους δημοσίων νοσοκομείων, ότι τα ιατρικά είδη που συμφωνούσαν να προμηθευτούν από την ελληνική εταιρία είχαν αγοραστεί από τη συνδεδεμένη εταιρία στις τιμές που αναγράφονταν στα σχετικά τιμολόγια. Ακολούθως προχωρούσαν σε αύξηση του κόστους για τα νοσοκομεία καθώς επί της υποτιθέμενης τιμής αγοράς από την Κύπρο ενσωμάτωναν το κατά το νόμο θεμιτό ποσοστό κέρδους.

Κατά τους εισαγγελείς, οι επίμαχες συναλλαγές με τις κυπριακές εταιρίες σχεδόν στο σύνολο τους ήταν τριγωνικές με αποτέλεσμα η μία εταιρία να έχει καταβάλει μεγαλύτερο τίμημα για αγορές, κατά το διάστημα 2005 έως και 2009, συνολικά 19,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δεύτερη εταιρία, στις χρήσεις 2006 και 2007 κατέβαλε ποσά για προμήθειες εμπορευμάτων συνολικά 53,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ads