Όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.  Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, πιθανότατα οι δύο χώρες έχουν φτάσει σε συμφωνία για το όνομα «Severna Makedonia» (Βόρεια Μακεδονία).

Ads

Το τηλεοπτικό κανάλι «Telma» των Σκοπίων επικαλούμενο διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι το εν λόγω όνομα είναι πιθανόν αυτό που συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, στις επαφές τους στις Βρυξέλλες.

Επίσης, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να έχουν άμεσα τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα με τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, θα παραθέσει την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η εξέλιξη,  επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ρητά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία είναι το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.

Ads

Τσίπρας: «Προοπτική λύσης στη δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση»

Το βράδυ της Τρίτης, από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «προοπτική λύσης που διαγράφεται στη δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι  «χειριστήκαμε και συνεχίζουμε να χειριζόμαστε τη διαπραγμάτευση με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην αναγκαία λύση».

Κοτζιάς: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Ντιμιτρόφ: «Ισχυρή αποφασιστικότητα» από Σκόπια και Αθήνα για συμφωνία

Την εκτίμηση ότι υπάρχει «ισχυρή αποφασιστικότητα» τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα, για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center – EPC) στις Βρυξέλλες.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ επέμεινε στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε «τελικό στάδιο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.