Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα γίνει τα ξημερώματα της Παρασκευής για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και θα σχολιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι για να εγκριθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Ads

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε περιμένει στη γωνία για να αποδείξει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να προσαρμοστεί στους κανόνες της ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι, αν οι διαρροές είναι περισσότερες από εκείνες που σημειώθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, θα ενισχυθούν τα επιχειρήματά του. Ασφαλείς προβλέψεις δεν είναι ρεαλιστικές, αφού στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμα έλεγε στο tvxs ότι θα φτάσουν τις 40 οι διαφοροποιήσεις, ενώ άλλος κοινοβουλευτικός παράγοντας τις ανέβαζε στις 50.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να εκφράζει επιφυλάξεις για το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε ο δρόμος της συμφωνίας-γέφυρα, ενώ το ΔΝΤ σιωπά αφού έχει αποφασίσει ότι δεν θα μετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δεν αποφασιστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Κόμματα σε αναβρασμό

Προβλήματα συνοχής μπορεί να υπάρξουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν αποφασίσει να υπερψηφίσουν. Στο εσωτερικό της ΝΔ ακούγονται φωνές υπέρ της αποχής (Αννα Καραμανλή, Δ. Κυριαζίδης κα), ενώ σε αυτή τη “γραμμή” κινούνται οι “μνημονιακότεροι των μνημονιακών” τα προηγούμενα χρόνια Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, χωρίς να είναι σαφής η στάση του Α.Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά με τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε χθες όρους για την υπερψήφιση του μνημονίου μεταξύ των οποίων να ζητήσει συγνώμη ο πρωθυπουργός και να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το γεγονός ότι έφερε σε δύσκολη θέση όχι τον Α. Τσίπρα αλλά την Φ. Γεννηματά θεωρείται ενδεικτικό της πρόθεσής του να ακολουθήσει έναν δικό του δρόμο ερήμην του κόμματός του που βυθίστηκε στις τελευταίες εκλογές στο περίπου 4%. Ακόμη και στο Ποτάμι υπάρχουν κραδασμοί με τον Γρ. Ψαριανό να ανακοινώνει μέσω fb ότι θα απέχει από την ψηφοφορία αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να σπάσει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο επικεφαλής Στ. Θεοδωράκης και οι άλλοι βουλευτές αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα και αν ο Γρ. Ψαριανός δεν αναθεωρήσει τη στάση του το πιθανότερο είναι ότι θα τεθεί εκτός ΚΟ.

Ads

Στο βάθος κάλπες

Αυτό που προκαλεί νευρικότητα στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η προοπτική εκλογών το φθινόπωρο. Θεωρούν ότι θα πληρώσουν βαρύ πολιτικό κόστος λόγω της υπερψήφισης του μνημονίου και ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην κάνει ένα τέτοιο βήμα, παρόλο που αντιλαμβάνονται ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αν οι διαρροές είναι περισσότερες από ποτέ τότε δύσκολα ο Α. Τσίπρας θα αποφασίσει να προχωρήσει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ εκκρεμούν αρκετοί εφαρμοστικοί νόμοι και άλλες δύσκολες ψηφοφορίες το φθινόπωρο.
Τα σενάρια που υπάρχουν είναι δύο: Είτε θα γίνουν εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου, εφόσον προκηρυχθούν αμέσως μετά την ψηφοφορία του νέου μνημονίου, είτε στις 22 Νοεμβρίου, αφού γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Το δεύτερο σενάριο προκρίνεται και από τους εταίρους που δεν θέλουν ελληνικές εκλογές πριν από εκείνες στην Πορτογαλία (τον Οκτώβριο) και την (Ισπανία) τον Νοέμβριο.

Η Ζωή στο επίκεντρο

Η πρόεδρος της Βουλής πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα των τελευταίων ωρών λόγω της κυοφορίας πρότασης μομφής με πρωτοβουλία του Ποταμιού, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.Το τι θα βγάλει αυτή η ψηφοφορία, η οποία μπορεί να είναι μυστική, δεν είναι προβλέψιμο, δεδομένων των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η ΠτΒ είναι ένα από τα πρόσωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν κρύβει πλέον την ενόχλησή του αλλά και την διάθεσή του να μην αφήσει να σέρνεται για καιρό αυτή η κατάσταση ασυνεννοησίας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και προεδρίας της Βουλής. Χθες παρενέβη και ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης για να δηλώσει ότι “η συμφωνία είναι καταδικασμένη να αποτύχει”, κάτι που προδιαγράφει την αρνητική στάση του στην ψηφοφορία.