Την ώρα που στα «μεγάλα» και φιλικά προς την κυβέρνηση ελληνικά ΜΜΕ η είδηση μετά τη νέα καταγγελία-βόμβα του Χρήστου Σπίρτζη ότι παρακολουθείται και το δικό του κινητό «θάφτηκε» στα ψιλά, το πρακτορείο Reuters έχει εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Ακόμη ένας Έλληνας βουλευτής κατέθεσε καταγγελία για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του».

Ads

Διαβάστε επίσης: Ελληνικά ΜΜΕ: Η βασίλισσα Ελισάβετ «ζει», η είδηση για την παρακολούθηση Σπίρτζη «πέθανε»

Το ρεπορτάζ, με φωτογραφία στιγμιότυπο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χαμογελαστό στη Βουλή, αναφέρει συγκεκριμένα: «Ένας ακόμα βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα κατέθεσε καταγγελία στον εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου την Παρασκευή για επανειλημμένες απόπειρες μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator».

Περιγράφει με ποιον τρόπο έγινε η παγίδευση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη και περιγράφει τα SMS που έλαβε μαζί με τις δηλώσεις του, κατά την έξοδό του από το Άρειο Πάγο.

Ads

Συνεχίζει με το ιστορικό του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, υπενθυμίζει την υπόθεση Ανδρουλάκη, υπογραμμίζει την απόλυση του του Παναγιώτη Κοντολέοντα από την ΕΥΠ και τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το πρακτορείο αναφέρει την κυβερνητική αντίδραση που ουσιαστικά απέρριψε την καταγγελία Σπίρτζη ως «φτηνό θέαμα», επειδή «αποφάσισε να κάνει την καταγγελία την ίδια μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκη μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη».

Τέλος, υπενθυμίζει την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα «πρέπει να κάνει εκλογές το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο»  και κλείνει με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτηρίζει τις παρακολουθήσεις «παγκόσμιο πρόβλημα» που απαιτεί μέτρα για να επιλυθεί.

image

Η παρακολούθηση του Χρ. Σπίρτζη προβλήθηκε και από την ισραηλινή Haaretz, η οποία μάλιστα αναφέρεται το ισραηλινής κατασκευής Spyware που χρησιμοποιήθηκε για να χακαριστεί το τηλέφωνο του πρώην υπουργού. «Το σκάνδαλο σχετικά με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα μεγαλώνει καθώς ένας πρώην υπουργός από το Αριστερό κόμμα έγινε το τρίτο πρόσωπο που φέρεται να στοχοποιήθηκε με το ισραηλινό spyware Predator», γράφει χαρακτηριστικά η ισραηλινή εφημερίδα. 

image

Την είδηση της καταγγελίας Σπίρτζη ανέδειξε παράλληλα και η εισηγήτρια της της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, PEGA, Σόφι Ιντβελντ. «Ακόμη μία περίπτωση Έλληνα πολιτικού (της αντιπολίτευσης) που στοχοποιήθηκε με το λογισμικό #Predator. Πιθανότατα αυτή πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία αποκάλυψη. Το καπάκι των αποκαλύψεων έχει ανοίξει». γράφει δηκτικά σε ανάρτησή της στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, η Ολλανδή ευρωβουλευτής εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένη από την επίκληση του απορρήτου εκ μέρους των Ελλήνων αξιωματούχων, που κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής.

«Το δεύτερο πάνελ της επιτροπής PEGA δυστυχώς εξελίσσεται σε κωμικό σκετς τύπου “Ο υπολογιστής-λέει-Όχι” Σχεδόν καμία απάντηση, επειδή “δεν είναι μέσα στις δυνατότητές μας”, “κανένα σχόλιο για τις υποθέσεις”, “ζήτημα εθνικής ασφάλειας επομένως άκρως απόρρητο”», σχολίασε χαρακτηριστικά.