«Μήνυμα ασφάλειας» προς τις αγορές χαρακτήρισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σημείωσε πάντως ότι για να βγει η χώρα από την κρίση πρέπει να στηριχθεί στις δικές τις δυνάμεις και έκανε λόγο για αξιοποίηση του σημαντικού πλούτου της χώρας. Την ίδια ώρα, το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για την αναγκαιότητά της.

Ads

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά ελήφθησαν θετικές αποφάσεις. «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί, όταν θέλει. ‘Ηταν επιβράβευση των προσπαθειών και των θυσιών του λαού. Κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται για μία Ελλάδα της ευνομίας, της διαφάνειας και της ανάπτυξης». Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι «πρέπει για να βγει η χώρα από την κρίση, πρέπει να στηριχθεί στις δικές μας δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε τον σημαντικό πλούτο, που διαθέτουμε, για να βγάλουμε την Ελλάδα από τη θέση που βρίσκεται σήμερα».

Η Ελλάδα επωφελείται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει «ότι χαλαρώνουμε και επαναπαυόμαστε, γιατί για μία ακόμη φορά κάποιοι άλλοι φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι», δήλωσε την Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5». Υπογράμμισε επιπλέον ακόμη πως χρειάζεται πολύς δρόμος για την αντιμετώπιση του χρέους, καθώς «το χρέος είναι δικό μας και θα παραμείνει εκεί».

«Για να φτάσει η χώρα να βλέπει το χρέος της να μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς, πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα σημείο που θα έχουμε πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Και αυτή η στιγμή δεν είναι τόσο κοντά μας. Χρειάζονται διαδικασίες όπου θα φροντίσουμε για την ανάπτυξη, για να μπορέσει να μας φέρει μεγαλύτερα έσοδα και ταυτόχρονα θα φροντίσουμε να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά». «Αυτή είναι η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι στους εταίρους της και όχι μόνο η Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ads

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι ο στόχος είναι εφικτός. «Οι αγορές εξακολουθούν να προσλαμβάνουν ότι το χρέος είναι υψηλό και θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει όλους όσοι την αξιολογούν αν, εκτός από τη μείωση των ελλειμμάτων και την ανάπτυξη και ενδεχομένως το πέρασμα σε πλεονάσματα, θα καταφέρει να μειώσει με τρόπο αυτόνομο το χρέος της» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος αυτόνομος τρόπος για τη μείωση του χρέους είναι να διασφαλίσεις έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε αυτόματα αυτά τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για να επαναγοραστεί το χρέος που έχει εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία. «Με αυτόν τον τρόπο, μελλοντικά, θα έχουμε και λιγότερα ποσά να πληρώνουμε και λιγότερους τόκους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό» κατέληξε.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, δήλωσε ότι η προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου είναι εκ των ουκ άνευ. «Η κατεύθυνση που δόθηκε από την πλευρά της ΕΕ είναι ότι, από τη στιγμή που τα έσοδά μας δεν μπορούν να είναι αυτά που πρέπει να είναι, δεν μπορεί παρά να πρέπει να τα συμπληρώσουμε από κάπου αλλού. Κι αυτό είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -κατά πόσο θα επιτευχθούν τα 50 δις κάτι που αμφισβητείται από πολλούς, μπορεί και να είναι έτσι. Να μη φτάσουμε, δηλαδή, τα 50 δις ευρώ» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τη λιμνάζουσα περιουσία, αυτό είναι εκ των ουκ άνευ».

Γ. Πεταλωτής: Δεν είναι όρος η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, υποστηρίζει ότι το σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι όρος για όσα κέρδισε η ελληνική πλευρά στη διάρκεια της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι απόφαση της κυβέρνησης.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε πως η αξιοποίηση «είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως με συγκεκριμένα κριτήρια και πλήρη διαφάνεια και δεν θα χρειαζόταν να μπει ποτέ ως όρος σε καμία σύμβαση».Τονίζοντας την αναγκαιότητα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει «όχι μόνο γιατί έχουμε ανάγκη από έσοδα σήμερα και είναι άμεση αναγκαιότητα να μειωθεί το χρέος, αλλά και επειδή έχουμε μια δημόσια περιουσία αναξιοποίητη και μη καταγεγραμμένη». Επιπλέον τόνισε ότι «σαφέστατα και δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης» και ότι υπάρχουν και αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μετά από ενδελεχή μελέτη.