Αναβρασμός επικρατεί στην Τήνο για το θέμα των ανεμογεννητριών. Όπως αναφέρει και το cyclades24.gr, η πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε εργασίες το επόμενο διήμερο, σε συνδυασμό με τη μεταφορά αστυνομικών στο νησί, αλλά και τη διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή, έχει προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών αρχών και φορέων.

Ads

Σύμφωνα και με το tinostoday.gr, η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών έστειλε επιστολή προς την εταιρεία, η Δημοτική Κίνηση «Κοινό Τηνίων» καταγγέλλει την παρουσία ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στην Τήνο, στις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας, ο δήμαρχος Τήνου έστειλε επείγουσα επιστολή προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και προς άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπου ζητά την αποχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, καθώς και του Α.Τ. Τήνου, από τυχόν συνδρομή στις υπό εξέταση καταγγελλόμενες ενέργειες, ενώ και η αντιπολίτευση δηλώνει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Η ανακοίνωση του «Κοινού Τηνίων»

Η ΕΛ.ΑΣ στην υπηρεσία των επενδυτών

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από άλλα νησιά να φτάνουν σήμερα στην Τήνο προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε., στην θέση Πράσσα, αύριο Τετάρτη 20 Μαΐου.

Ads

Είναι η δεύτερη φορά που μετακινούνται δυνάμεις της αστυνομίας για να συνδράμουν στον συγκεκριμένο ιδιώτη, καταστέλλοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας η οποία έχει επανειλημμένα δείξει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου. Είναι η δεύτερη φορά που ο δίκαιος αγώνας των Τηνιακών προκειμένου να προστατέψουν το νησί τους, χρήζει καταστολής για χάρη μιας εταιρείας.

Αυτή τη φορά όμως, δε διστάζουν να μετακινήσουν ολόκληρη ομάδα αστυνομικών από νησί σε νησί, την ίδια στιγμή που οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται, για να μην διαδοθεί ο νέος κορωνοΐός. Είναι άραγε η “επένδυση” της Ενεργειακής πιο πάνω κι από την δημόσια υγεία;

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, ως ελάσσονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, οφείλει να είναι παρούσα για την επίβλεψη και την προστασία της δημοτικής έκτασης, στην περιοχή Πράσσα, και αυτό θα πράξει, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την μετάδοση του ιού.

Επιπλέον, καταγγέλλει την παρουσία ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στην Τήνο, στις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας και συστρατεύεται με τον αγώνα της Τηνιακής κοινωνίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

Οι «πράσινες» επενδύσεις σας, μαυρίζουν το μέλλον μας
Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε το νησί μας

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Τήνου

Ο Τηνιακός λαός συνεχίζει να αντιστέκεται και αυτό ενοχλεί! Ενοχλεί την κυβέρνηση που προτάσσει την καταστολή για τους αδύναμους. Ενοχλεί τους «επενδυτές» οι οποίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο! Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαΐου για μια ακόμη φορά ο κ. Χρυσοχοΐδης και η παρέα του, εν μέσω πανδημίας, θα στείλουν στο νησί μας αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλουν τον αγώνα των Τηνιακών που θέλουν να διατηρήσουν ανέγγιχτο το Τηνιακό τοπίο, αποτρέποντας για ακόμη μια φορά να πέσουν μπετά στην περιοχή ιδιαίτερου κάλλους «Πολέμου ο Κάμπος» πάνω από τη δεύτερη Εύρεση στα Υστέρνια. Για μια ακόμη φορά ο «επενδυτής» βρίσκει την ευκαιρία και εκμεταλλευτεί τα μέτρα περιορισμού λόγω πανδημίας, για να συνεχίσει την εγκατάσταση των τεράτων από μέταλλο και τσιμέντο.

Καταγγέλλουμε λοιπόν την κυβέρνηση και την πολιτική καταστολής που έχει επιλέξει σε πλατείες, δρόμους, λιμάνια και βουνά. Όπου υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Καταγγέλλουμε μια κυβέρνηση που εκφοβίζει πολίτες από την μια και από την άλλη παρέχει προστασία σε ιδιώτες με την ελληνική αστυνομία σε ρόλο σεκιουριτά! Την ελληνική αστυνομία που πληρώνουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες, την ελληνική αστυνομία που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη και να του παρέχει ασφάλεια και όχι στα βουνά για να προστατεύει τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών.Καταγγέλλουμε τον κ. Χατζηδάκη που έφερε ένα καταστροφικό για το περιβάλλον νομοσχέδιο και τους βουλε υτές την ΝΔ (και κυρίως τους βουλευτές Κυκλάδων) που το ψήφισαν και το έκαναν νόμο του κράτους μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ακυρώσει την αποστολή μονάδων καταστολής προς το νησί μας και ενάντια σε ανθρώπους που διεκδικούν ειρηνικά το δικαίωμα στην μη καταστροφή του τόπου που ζουν και εργάζονται. Είμαστε δίπλα στους φίλους μας, δίπλα στους συμπολίτες μας, πάνω σε βουνά και σε λιμάνια, σε συλλαλητήρια και όπου αλλού χρειαστεί για να αποτρέψουμε την καταστροφή αυτού του χειροποίητου νησιού.

Η ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης του Κινήματος Αλλαγής Τήνου

Διατρανώνουμε για πολλοστή φορά την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας και τασσόμαστε στο πλευρό του τηνιακού λαού ο οποίος σύσσωμα διαφωνεί. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα διαταράξει το οικοσύστημα, θα αλλοιώσει το νησιώτικο τοπίο και θα υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.

Απευθύνουμε έκκληση να σταματήσει κάθε εργασία στη θέση «Πράσσα» μέσω της περιουσίας του Δήμου Τήνου μέχρι να εκδοθούν οι ανάλογες αποφάσεις από τη δικαιοσύνη επί της αγωγής του Δήμου μας. Οι μελλοντικές εξελίξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος προδιαγράφονται ακόμη πιο δυσοίωνες εξαιτίας του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ το οποίο υπερψηφίστηκε, πριν από λίγες μέρες, αποκλειστικά και μόνο από τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι στη φύση της συντηρητικής παράταξης, κάθε φορά που αισθάνεται ισχυρή λόγω συγκυρίας, να εγκαταλείπει το προσωπείο της συναίνεσης και να εμφανίζει ολοένα και περισσότερες τάσεις αλαζονείας και αυταρχισμού.

Κλείνοντας, καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς: την κυβέρνηση, τους βουλευτές του νομού Κυκλάδων καθώς και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να επικαιροποιηθεί το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Αυτή ακριβώς η τροποποίηση μπορεί να αποτρέψει την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών σε ολόκληρο το νησί μας και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να γίνει το συντομότερο.