Με το ερώτημα της αποπομπής παραπέμπεται στο Πειθαρχικό της Σχολής Ευελπίδων ο αρχηγός της, που φέρεται ότι πρωταγωνίστησε στην αμαύρωση της επετείου του Πολυτεχνείου. Την ημέρα εκείνη, ομάδα σπουδαστών καθοδηγούμενη από τον αρχηγό των Ευέλπιδων τραγούδησε τον ύμνο της χούντας της 21ης Απριλίου. Ο φάκελος της υπόθεσης παραδίδεται, επίσης, στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου για να εξακριβωθεί εάν ο αρχηγός της Σχολής περιέπεσε σε ποινικά αδικήματα.

Ads

 
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», σύμφωνα με το πόρισμα των δύο ΕΔΕ επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 20 ημερών στους ευέλπιδες που «με βήμα σημειωτόν απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου», ενώ δεν επιβάλλεται καμία ποινή σε πρωτοετείς σπουδαστές και σε αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων.
 
Για το ζήτημα διενεργήθηκαν παράλληλα και ανεξάρτητα από τη διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ). Το πόρισμά τους αναφέρει: «Ο αρχηγός της Σχολής διώκεται πειθαρχικά, του αφαιρέθηκε η διοίκηση και παραπέμπονται πειθαρχικά το σύνολο των ευελπίδων, όσων δηλαδή ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, πλην των πρωτοετών. Παράλληλα διετάχθη από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου προκαταρκτική εξέταση για πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων».
 
Από τις ανακρίσεις που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι ο αρχηγός της Σχολής αναφέρθηκε απαξιωτικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντάς την «μπούρδα». Μόλις τελείωσε η απαγγελία του ύμνου και το σημειωτόν, κάποιοι χειροκρότησαν.
 
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις 15 Νοεμβρίου (δύο ημέρες δηλαδή πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου) ο αρχηγός της Σχολής ζήτησε από έναν σπουδαστή να του βρει τον ύμνο της 21ης Απριλίου και στις 16 Νοεμβρίου (την παραμονή της επετείου) είχε δώσει τον ύμνο σε έξι σπουδαστές της Σχολής «για να τον μάθουν». Στη συνέχεια, όμως, εξαίρεσε τον έκτο σπουδαστή επειδή είχε κυπριακή καταγωγή.
 
Η δεύτερη ΕΔΕ, που διενήργησε παράλληλα το ΓΕΣ διεξήχθη για να διαπιστωθεί πώς δεν έγινε γνωστό το επεισόδιο στη Διοίκηση της Σχολής.
 
Σε ερώτηση εάν υπάρχει γενικότερος κίνδυνος, σημειώνεται: «Δεν πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για επανάληψη τέτοιων γεγονότων διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στο καθήκον τους που είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των διεθνών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Γ. Ραγκούσης: «Ούτε συγκάλυψη, ούτε εφησυχασμός»
 
Σχολιάζοντας την υπόθεση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Ραγκούσης δήλωσε: «Ούτε συγκάλυψη, ούτε εφησυχασμός. Καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και καμία υπερβολή ή λάθος γενίκευση που θα έστελνε λάθος μηνύματα».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «η Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει», ωστόσο υπογράμμισε ότι το περιστατικό υπήρξε, και το γεγονός είναι πραγματικό και αξιολογείται ως σοβαρό. Πάντως σημείωσε ότι η έρευνα που έχει γίνει «δεν μας επιτρέπει να οδηγηθούμε και να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή γενικότερο θέμα».
 
Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στις πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν ήδη ενώ διερευνάται και το ποινικό σκέλος, καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου. Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης πέραν του γεγονότος αυτού καθ’ εαυτού, προκύπτει θέμα και από τη μη έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, όπως και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα από την έρευνα προκύπτει ότι η διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων «εμφανίζεται να έμαθε και εκείνη με μεγάλη καθυστέρηση το γεγονός», κάτι που είναι επίσης «προς πειθαρχική αξιολόγης». «Αρα η διοίκηση της Σχολής δεν ήξερε κάτι που μας απέκρυψε αλλά από την άλλη είναι αδιανόητο να συντελούνται γεγονότα παρουσία εκατοντάδων ευέλπιδων και αδικαιολόγητο το πώς είναι δυνατόν να μην είναι σε γνώση της ηγεσίας της σχολής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά του ο Θοδωρής Δρίτσας σχολίασε ότι «είναι ειλικρινής η απάντηση χωρίς σκοπιμότητες, αλλά είναι ακριβώς η ειλικρίνεια αυτή που πρέπει να υπάρχει και γεννά πρόσθετες ανησυχίες». Επισήμανε ότι «κάθε τέτοια επίορκη πρωτοβουλία ευνοείται από μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δεν νοείται Στρατός έξω από το πλαίσιο υπεράσπισης της δημοκρατικής νομιμότητας». Και συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία κινδυνεύει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αφήνει στο απυρόβλητο τέτοιες διαδικασίες».