Δεν ξεπερνούν το 30% οι πληρότητες των ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν άλλα που δεν ξεκίνησαν καν να λειτουργούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι  το Athenaeum Intercontinental Athens ανοίγει ξανά μόλις από την Τρίτη 25 Αυγούστου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Ads

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας για τον Αύγουστο είναι ακόμη μικρότερες, ωστόσο ο μέσος όρος ανεβαίνει κάπως από τις κρατήσεις των παραθαλάσσιων μονάδων της Αττικής, που το διάστημα αυτό και κυρίως τα Σαββατοκύριακα γνωρίζουν υψηλές πληρότητες από Έλληνες επισκέπτες.

Αντιθέτως στο κέντρο, δεδομένου και του μικρού αριθμού τουριστών που φτάνει στην πρωτεύουσα, οι κρατήσεις είναι λίγες. Ακόμη και η εμβληματική Μεγάλη Βρεταννία εμφανίζει πληρότητα στα επίπεδά του 25%, η οποία δεδομένων των συνθηκών χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, όπως σημειώνει στη Ναυτεμπορική ο Τιμ Ανανιάδης, General Manager/Managing Director των ξενοδοχείων Grande Bretagne και King George. Οι περισσότεροι πελάτες ήταν Έλληνες, Ιταλοί και λίγοι Αμερικανοί, συμπλήρωσε ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται πάντως το βραβευμένο εστιατόριο GB Roof Garden.

Άλλα ξενοδοχεία μικρότερων κατηγοριών (τετράστερα κ.λπ.) ενδεχομένως να έχουν και λίγο υψηλότερα ποσοστά κρατήσεων, κοντά στο 30%, άλλα όμως και χαμηλότερα μέχρι και 10%, καθώς πολλά εξαρτώνται από τον χαρακτήρα του κάθε ξενοδοχείου, τη θέση του και την τιμολογιακή του πολιτική.

Ads

Ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο: «Είναι θετικό ότι ανοίξαμε τον τουρισμό και αντί να έχουμε μηδέν έσοδα θα έχουμε περίπου 5 δισ. έσοδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι ένα νούμερο σημαντικό, που φυσικά υπολείπεται πολύ από τα 18,2 δισ. εσόδων από τον τουρισμό που είχαμε πέρυσι, αλλά είναι ένα νούμερο πολύ καλύτερο από το μηδέν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι «ο άνθρωπος που εργάζεται στην εστίαση ή στον τουρισμό έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, ακόμη και Σεπτέμβριο, σε σχέση  με τον μέσο όρο των άλλων μηνών και γι’ αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί με κάποιον τρόπο το χαμένο εισόδημά του».

«Από εκεί και πέρα, αυτό που θα πει ο Πρωθυπουργός είναι ότι θα έχουμε συνέχιση, επέκταση, της διάρκειας των μέτρων που υπήρχαν μέχρι τώρα, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση από ένα πακέτο που θα στηρίζει τον κόσμο της εργασίας, για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων, από το Φθινόπωρο μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο-Απρίλιο, όταν θα ξανά ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Στις 12-13 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα αναπτύξει όλο το πλέγμα των πολιτικών που θα στηρίζει τον κόσμο της εργασίας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως θα υπάρξουν  προγράμματα «για την στήριξη των πολιτών στην αντιμετώπιση βασικών τους υποχρεώσεων που είναι τρέχοντα, είτε είναι τα δάνειά τους, είτε είναι οι υποχρεώσεις παρελθόντων μηνών στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η πλήρη αξιοποίηση του μεγάλου χρηματοδοτικού πακέτου που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Γι’ αυτό δουλεύουμε, ώστε μέχρι 15 Οκτωβρίου να είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τις οριστικές μας προτάσεις στην Κομισιόν. Όλες αυτές οι δράσεις που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό. Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι ότι τα χρήματα του «Προγράμματος Sure», το οποίο έχει να κάνει κυρίως με την ενίσχυση των εργαζομένων, αντιστοιχούν σε 2,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Πέτσας.