Σε ελέγχους, με στόχο τον εντοπισμό παρατυπιών στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, προχωρά το Υπουργείο Υγείας. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, σε συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί πολίτες από διάφορους νομούς της χώρας, ακόμη και εργαζόμενοι στο Δημόσιο, έπαιρναν επιδόματα που δεν δικαιούνταν ή τα λάμβαναν εις διπλούν, ενώ ήταν υγιείς.

Ads

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο υφυπουργός, σχετικά με καταγγελία από την περιοχή της Λιβαδειάς, όπου εργαζόμενοι σε συγκεκριμένο Δήμο λάμβαναν επίδομα για σοβαρή μορφή άσθματος αλλά ταυτόχρονα εργάζονταν ως υπάλληλοι στον εν λόγω δήμο.

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε τουλάχιστον 12 νομούς της χώρας» ανέφερε ο κ. Μπόλαρης και εξήγησε ότι «τα προνοιακά επιδόματα είναι χρήματα του ελληνικού λαού», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και επιστροφής των επιδομάτων από όσους τα έπαιρναν τόσα χρόνια αδικαιολόγητα.

Ο κ. Μπόλαρης συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει κατά περίπτωση και δεν θα αφορά ανθρώπους, που είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση, η οποία δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.

Ads

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι «πίσω από την χορήγηση επιδομάτων ‘μαϊμού’ κρύβονται πιθανότατα πελατειακές σχέσεις, που σχετίζονται και με την πολιτική ζωή».

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε παράλληλα ότι προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για τα προνοιακά επιδόματα, εκτιμώντας ότι «μέσα από την ψηφιακή αυτή πλατφόρμα, θα αποκαλυφθούν όλα τα “ύποπτα” προνοιακά επιδόματα και το κράτος θα εξοικονομήσει, σε πρώτη φάση, περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ».

Από εδώ και στο εξής όσοι λαμβάνουν προνοιακό επίδομα θα πρέπει να καταχωρηθούν στο Εθνικό Μητρώο προνοιακών επιδομάτων, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, τα οποία θα περιλαμβάνουν αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.