Στα 100 δις ευρώ ανέρχονται πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ύστερα από την προώθηση νέας ενίσχυσης ύψους 30 δις ευρώ. Αν και χαρακτηρίζει την εξέλιξη «σωστό βήμα» μετά την πρόσφατη υποβάθμιση από τη Moody’ s, ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος τονίζει στο tvxs.gr ότι θεωρεί επιβεβλημένη την πίεση στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ανεβάζουν τους τόνους θεσμικοί φορείς της αγοράς. Έντονη κριτική ασκούν κυβερνητικά στελέχη τα οποία ζητούν ρευστότητα στην αγορά.
Ads
Κλειστή η στρόφιγγα
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα απορρίπτεται σχεδόν το 80% των αιτήσεων δανειοδότησης τις οποίες υποβάλλουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης ζητά «από την κατανομή του πακέτου εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 30 δις ευρώ, τουλάχιστον το 20%, δηλαδή 6 δις ευρώ, να πέσουν άμεσα στην αγορά».
Για τράπεζες «κράτος εν κράτει στην Ελλάδα οι οποίες επιβάλλουν τις θέσεις τους στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα συνεπικουρούμενες και από την Τράπεζα της Ελλάδος» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος, προσθέτοντας: «Έχουν χρηματοδοτηθεί με δεκάδες δις ευρώ, τα τελευταία 2 χρόνια, από τον Έλληνα φορολογούμενο για να μπορέσουν να υπάρχουν ως επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή ψαλιδίζονται μισθοί, συντάξεις και καταρρέουν από έλλειψη ρευστότητας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις».
Αντικείμενο κριτικής στο υπουργικό
Ενδεικτική είναι η έντονη κριτική την οποία άσκησαν κυβερνητικά στελέχη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου. Το τραπεζικό σύστηµα θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται το Ελληνικό ∆ηµόσιο και να ενισχύσει την πραγµατική οικονοµία, συµβάλλοντας στον περιορισµό της ύφεσης και τη στήριξη της ανάπτυξης, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εφόσον οι τράπεζες λαµβάνουν τόσες εγγυήσεις θα πρέπει το κράτος να έχει και τα ανάλογα οφέλη από τη δική τους περιουσία, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Να εξασφαλίσει το κράτος µε δεσµευτικούς όρους ότι οι τράπεζες θα χρηµατοδοτήσουν την πραγµατική οικονοµία ζήτησε στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης μίλησε για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας από τις τράπεζες στις οποίες απέδωσε αλαζονική στάση.
Να αυξηθεί η πίεση
«Από τη σκοπιά της σταθερότητας του νομισματικού και τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση είναι ένα σωστό βήμα, καθώς μετά την υποβάθμισή τους από τον οίκο Moody’ s, οι ελληνικές τράπεζες -πέρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- δεν έχουν να αντλήσουν άλλους πόρους με «φυσιολογικά» επιτόκια. Και αν δανείζονταν στην ελεύθερη αγορά με πολύ υψηλά επιτόκια, θα τα μετακυλούσαν στην ελληνική αγορά», αναφέρει ο καθηγητής Ψαλιδόπουλος, ο οποίος ωστόσο στέκεται στη συνδρομή των τραπεζών ως προς τη ρευστότητα της αγοράς:
«Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό, γιατί -από τα στοιχεία που αποκαλύπτονται- δεν έχουν ανοίξει ακόμη όπως θα έπρεπε οι κρουνοί του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης και η έξοδος από την ύφεση εξαρτάται από το κατά πόσο θα κινηθούν τα πράγματα στην πραγματική οικονομία. Έχει αφεθεί η όποια ανάπτυξη ήθελε προκύψει στην προσδοκία ότι θα ενεργοποιηθούν προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και μόνο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες οι οποίες -εφόσον είναι αξιόπιστες- δεν πρέπει να στραγγαλιστούν. Οι τράπεζες θα έπρεπε να μην είναι τόσο συντηρητικές και φοβικές. Άρα, η πίεση προς αυτές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί».
Οι τράπεζες και η αναδιάρθρωση
Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού στο γερμανικό περιοδικό Stern, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οι τράπεζες θα κατέρρεαν, ο καθηγητής Ψαλιδόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά πως το μόνο που μπορεί να φανταστεί ως σκεπτικό της τοποθέτησης είναι ο στόχος της κυβέρνησης να πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων τα οποία λαμβάνει, «να τονίσει πως αν κινδυνέψουν οι τράπεζες, θα κινδυνέψει έως και ο τελευταίος πολίτης».
Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα, με δηλώσεις του στο tvxs.gr, ο καθηγητής του King’s College στο Λονδίνο Κώστας Λαπαβίτσας έχει αναφέρει πως στην περίπτωση διαγραφής του χρέους οι τράπεζες μπορούν και θα πρέπει να περάσουν «σε δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία για να προστατευτούν οι καταθέσεις και για να συνεχιστεί η παροχή πιστώσεων στην οικονομία. Στην πράξη όμως όλα αυτά θα μπουν σε δεύτερη μοίρα διότι αμέσως θα τεθεί θέμα συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη…».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >