«Στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόνισε την ανάγκη να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 9 Νοεμβρίου λέγοντας ότι με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν σε ποια σημεία μπορούν να γίνουν βελτιώσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και πρέπει να κρατήσουμε το θετικό μομέντουμ» πρόσθεσε. 

Ads

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους υποστηρίζοντας ότι «μια συζήτηση είναι ρεαλιστική». Σημείωσε ότι η συζήτηση για το χρέος θα ακολουθήσει της ψήφισης των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη δόση. 

«Πολύ επικοδομητική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» γράφει στο twitter ο Πιερ Μοσκοβισί

«Πρώτα πρέπει να υιοθετηθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα, έπειτα το Eurogroup θα γνωμοδοτήσει για εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση και μετά ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος με μια αισιόδοξη και ρεαλιστική προσέγγιση» είπε χαρακτηριστικά. 


Δηλώσεις Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνουν όλες εκείνες οι προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια για να κλείσουν τα ακανθώδη ζητήματα. 

Κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τα ακανθώδη ζητήματα. Συζητήσαμε πού θα μπορέσουν να υπάρξουν βελτιώσεις» πρόσθεσε και δήλωσε αισιόδοξος ότι με τις θετικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός.


Ο Πιερ Μοσκοβισί φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» τόνισε στη συνέχεια λέγοντας ότι η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα στον κοινό στόχο για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. 

Για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι έγινε συζήτηση χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες ενώ σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Η υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα

Υποδεχόμενος νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πιερ Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «πολύ χαρούμενος» που τον συναντά ξανά, «σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες».

«Ήταν μια μακρά μέρα και μακρά νύχτα» αποκρίθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρωθυπουργού δήλωσε πως ταξίδεψε στην Αθήνα από το Παρίσι, καθώς η χθεσινή δεν ήταν ημέρα εργασίας στις Βρυξέλλες.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον επίτροπο και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρας του, ο θάνατος της οποίας είχε συμπέσει χρονικά με την προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, η οποία είχε τότε αναβληθεί.

Διαβάστε επίσης: