Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο» και όχι «με βάση τη λεγόμενη “εργαλειοθήκη”» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.

Ads

«Θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» τόνισε κατά τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις αλλά απορρυθμίσεις» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφορικά με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά το παρελθόν. Μάλιστα υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές έγιναν για την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα. 

«Θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν έχουμε αγκυλώσεις με το παρελθόν» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία χαρακτήρισε κίνηση αλληλεγγύης προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες.
 
Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας θα υπάρξει στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ αλλά σημείωσε ότι «γυρίσαμε σελίδα στο κεφάλαιο της σχέσης μας». Μίλησε δε για μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας που θα δουλεύει πάνω σε ένα σύμφωνο για ανάπτυξη για την Ελλάδα.
 
«Θέλουμε ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσιμο στις μεταρρυθμίσεις μας. Όχι με βάση την εργαλειοθήκη αλλά με βάση την εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό» ξεκαθάρισε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η λεγόμενη εργαλειοθήκη δεν ήταν πραγματικά εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης που την ονόμασε έτσι» και πρόσθεσε ότι ο κ. Γκουρία «έρχεται με μια διάθεση όχι να υποδείξει αλλά να συνεργαστεί». Ακόμη τόνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης και του ΟΟΣΑ είναι κοινοί και αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των φαινομένων διαπλοκής.

Ads

Γκουρία: Δεν ήλθα να υποδείξω 

Από την πλευρά του ο Άνχελ Γκουρία διευκρίνισε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι όχι να υποδείξει στη χώρα μας τι πρέπει να κάνει, αλλά να εργαστεί από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη της θα βοηθήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων και όχι μόνο λίγους.
 
«Είμαστε εδώ προκειμένου να συνεργαστούμε με την Ελλάδα αλλά και να εργαστούμε για την Ελλάδα. Δεν ήρθαμε για να υποδείξουμε στη χώρα σας τι πρέπει να πράξει. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι πρέπει να γίνει. Σας ανέθεσαν μία εντολή» είπε απευθυνόμενος προς τον Αλέξης Τσίπρα.
 
Πρόθεση του ΟΟΣΑ, όπως είπε ο Άνχελ Γκουρία είναι να παράσχει εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να βοηθήσει σε τομείς όπως η είσπραξη φόρων, η ενίσχυση ανταγωνισμού και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Διαβεβαίωσε τέλος ότι ο ΟΟΣΑ θα στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Οργανισμός ούτε θα αναλάβει νέους ρόλους, ούτε θα υποκαταστήσει κάνεναν.

Ο διάλογος on camera

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Άνχελ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί. Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στον Άνχελ Γκουρία: «εκτιμώ ότι είστε σημαντικό πρόσωπο στην Ευρώπη γιατί μιλάτε για ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη είναι αυτό που όλοι θέλουν να πετύχουν».

Στις 13:00 μ..μ, ο κ. Γκουρία θα έχει γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.
 
Χθες, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπερασπίστηκε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ για τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως «είναι ο ΟΟΣΑ εδώ και θα συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την “εργαλειοθήκη”».