Αυθόρμητη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμεναρχείο Περάματος, με αφορμή την απαγόρευση του απόπλου των ελληνικών πλοίων προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατάληψη της ισπανικής πρεσβείας από Ισπανούς ακτιβιστές. Νωρίτερα, ελεύθερος αφέθηκε ο καπετάνιος του αμερικανικού πλοίου «The Audacity of Hope»,χωρίς περιοριστικούς όρους. Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν ως απαράδεκτη και παράνομη την απαγόρευση από την ελληνική κυβέρνηση του απόπλου όλων των πλοίων προς τη Γάζα.

Ads

Αφορμή για την κινητοποίηση στο λιμεναρχείο του Περάματος αποτέλεσε το γεγονός ότι παρόλο που το ελληνικό πλοίο πέρασε τον έλεγχο επιθεωρητών που του επέτρεψαν το απόπλου για το λιμάνι της Νέας Φώκαιας (απέχει περίπου 20 ναυτικά μίλια από το Πέραμα ), τελικά λιμενικοί του απαγόρευσαν να βγει από το λιμάνι.

«Αυτός ο φασισμός του να μην μπορεί ένα ελληνικό πλοίο να αποπλεύσει από ένα ελληνικό λιμάνι προς ένα άλλο επίσης ελληνικό μόνο και μόνο λόγω της αλληλεγγύης των επιβατών του στο λαό της Γάζας, θα πρέπει να σταματήσει», τονίζουν οι διοργανωτές.

Από την πλευρά του, το Λιμενικό, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «εφόσον δεν αποκατασταθούν οι εκκρεμότητες σχετικά με την αξιοπλοΐα του σκάφους, από την οικεία Λιμενική Αρχή δεν χορηγείται απόπλους για άλλο λιμάνι εσωτερικού. Μετά την αποκατάσταση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων και εφόσον ζητηθεί χορήγηση απόπλου του σκάφους για άλλο λιμάνι της Ελληνικής επικράτειας αυτή θα χορηγηθεί. Δεν πρόκειται να χορηγηθεί απόπλους του σκάφους με προορισμό τη Γάζα».

Ads

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η κατάληψη της ισπανικής πρεσβείας από Ισπανούς ακτιβιστές που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γάζα, ενώ περίπου 50 άτομα πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με προορισμό την ισπανική πρεσβεία.

Το democracynow.org για τις εξελίξεις

Όσον αφορά τον κυβερνήτη του αμερικανικού πλοίου «The Audicity of Hope», αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Για την τύχη του πλοιάρχου, δηλαδή αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή αν θα απαλλαγεί με βούλευμα, θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, το κατηγορητήριο καταπέφτει, διότι ο πλοίαρχος παραπέμφθηκε με βάση την ελληνική νομοθεσία, ενώ το πλοίο έχει σημαία Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το αμερικανικό Δίκαιο, το πλοίο έχει όλα τα προβλεπόμενα μέσα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι ακτιβιστές του καναδικού πλοίου «Ταχρίρ», που συνελήφθησαν χθες στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης στην προσπάθειά τους να αποπλεύσουν προς τη Γάζα. Ωστόσο, κρατούνται και θα οδηγηθούν αύριο στο Αυτόφωρο δύο κάτοικοι της πόλης που κατηγορούνται ότι με ένα κανό προσπάθησαν να εμποδίσουν τα σκάφη του Λιμενικού να καταδιώξουν το καναδικό πλοίο.

Η ανταπόκριση του ΚρήτηTV από το “Tahrir”

Σημειώνεται ότι το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ) έχει ζητήσει από όλες τις κυβερνήσεις που τις «αφορά» το ζήτημα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν τον απόπλου του νέου στολίσκου για τη Γάζα. Το Κουαρτέτο, μάλιστα, έχει καλέσει όσους θέλουν να παραδώσουν εμπορεύματα για τη Γάζα να το κάνουν μέσω των υφιστάμενων συστημάτων.

Συνέντευξη Τύπου της Πρωτουβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

Σύμφωνα με τους περισσότερους ομιλητές στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας, το Ισραήλ ουσιαστικά κατάφερε να επεκτείνει τον αποκλεισμό ως την ελληνική επικράτεια, πράξη για την οποία είναι συνένοχη και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Πλειώνης από την ελληνική Πρωτοβουλία καταδίκασε με δηλώσεις του την ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή της ισραηλινής πολιτικής, τονίζοντας πως το Ισραήλ έχει εξάγει τον αποκλεισμό της Γάζας στην ελληνική επικράτεια. «Η πίεση που ασκείται και το παράνομο της απόφασης είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί», ανέφερε, ερωτηθείς αν η Πρωτοβουλία πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει γνώμη ως προς την απαγόρευση.

Ο Mattias Gardel της Σουηδικής Πρωτοβουλίας ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση», στην οποία έκανε έκκληση να συμμετάσχει κι αυτή στον αγώνα για την απελευθέρωση της Γάζας. «Μας τιμάει η ελληνική φιλοξενία αλλά δεν περιμέναμε να μείνουμε στην Ελλάδα τόσο καιρό», εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη του που στην Ελλάδα καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης.
«Ο αποκλεισμός της Γάζας έχει εξαχθεί στην Ελλάδα», συμπέρανε και αυτός από την πλευρά του.

Ως απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και αντιδημοκρατική χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας. Εμφανίστηκε σοκαρισμένος από την ελληνική απόφαση απαγόρευσης του απόπλου. Για τον κ. Δρίτσα, η ελληνική κυβέρνηση πλέον έχει φτάσει στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με τον αραβικό λαό, θέμα που δεν είναι ζήτημα διπλωματίας αλλά σχέσεων μεταξύ των λαών.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού να εισάγει στην Ελλάδα τον ισραηλινό αποκλεισμό δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό», είπε στην συνέντευξη Τύπου ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι «ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να αντισταθμίσει την απαγόρευση απόπλου ζήτησε να σταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια με άλλα μέσα». Αυτό όμως νομιμοποιεί τον αποκλεισμό, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Mattias Gardell, o οποίoς πρόσθεσε ότι η πρόταση να σταλεί με άλλο τρόπο η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί πράξη παράνομης κατάσχεσης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι ξένοι δημοσιογράφοι παρεμποδίστηκαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στον Αγ. Νικόλαo της Κρήτης. Έκανε γνωστό ότι το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάθε αρμόδιο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την παρεμπόδιση της λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης, παρομοίασε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης με πρακτικές του δικτάτορα Ιωαννίδη. «Η τελευταία φορά που μια κυβέρνηση προέβη σε μια τέτοια (παράνομη) πράξη επικαλούμενη το εθνικό συμφέρον ήταν όταν ο δικτάτορας Ιωαννίδης ενεπλάκη σε πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε εγκληματικές πράξεις και ολισθαίνει σε παρακράτος.