Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω μεταφέρθηκαν τελικά 375 πρόσφυγες επιβαίνοντες του πλοίου με τουρκική σημαία που έπλεε σε διεθνή ύδατα έξω από την Κρήτη και εξέπεμψε SOS, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δίνοντας ένα τέλος στο βασανιστήριό τους.

Ads

Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα, έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.

Στο ΚΥΤ της Κω έχουν τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής αιτημάτων ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, «καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».

Ads

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους». Επίσης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός κάνει λόγο για «ένα επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές, αόρατο από τις τουρκικές αρχές». Αναφέρει ότι «ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια- είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει σημαντική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας». 

Ο εφιάλτης των προσφύγων και το παρασκήνιο

Το ταξίδι τω 400 προσφύγων που ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη θάλασσα επί μέρες ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, με την Αθήνα και την Τουρκία από την Παρασκευή να διαπραγματεύοται για το ποια χώρα θα δεχτεί το πλοίο.

Το σκάφος δεν μπορούσε να πλεύσει μόνο του και ως εκ τούτου το ρυμουλκούσε σκάφος του Λιμενικού, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος. Είχε στείλει μάλιστα, σήμα κινδύνου στα ανοιχτά της Κρήτης, με το Λιμενικό Σώμα να αναφέρει πως οι επιβαίνοντες είχαν πει πως είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία.

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Τουρκία να δεχτεί την επιστροφή του σκάφους, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης είχε έρθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και την Κομισιόν για την επίλυση του ζητήματος.

Η Τουρκία απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε.

Η Aegean Boat Report δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με πλοίο του Λ.Σ. να ρυμουλκεί (την Πέμπτη) το πλοίο των προσφύγων, προφανώς σε ελληνικά ύδατα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τόσο ο Νότης Μηταράκης όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης έχουν έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού.

Το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ωστόσο, έχει ρητές προβλέψεις για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ναυαγών και ανθρώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Συνεπώς το αίτημα της Ελλάδας προς την Κομισιόν δείχνει ακριβώς μια προσπάθεια παράκαμψης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Aegean Boat Report», ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Το «Aegean Boat Report» έδωσε και φωτογραφίες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται. Η οργάνωση κατήγγειλε νωρίτερα ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων

«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει», αναφέρει κοινή δήλωση των Τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Εξωτερικής Πολιτικής, Γ. Κατρούγκαλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιού και Μετανάστευσης Πολιτικής, Γ. Ψυχογιού.

Και συμπληρώνει: «Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να  καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».