Περίπου 480.000 χιλιάδες νοικοκυριά καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τις δόσεις τους στην τράπεζα. Την ίδια ώρα, 40.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Ads

Σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική, με το 14,5% των συνολικών δανείων αυτής της κατηγορίας να μην εξυπηρετείται κανονικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στα στεγαστικά το ποσοστό δανείων στο κόκκινο αγγίζει το 8% του συνόλου και στα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι και ο μεγάλος προσεχής φόβος των τραπεζιτών, 7 στα 100 δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν πως ήδη από το τέλος Μαρτίου βρίσκονται στο κόκκινο δάνεια 6,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 81,1 δισ. ευρώ στα στεγαστικά, 5 δισ. ευρώ σε σύνολο 35,4 δισ. ευρώ στα καταναλωτικά και 7,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 111,7 δισ. ευρώ στα επιχειρηματικά. Εκτιμάται πως σήμερα η εικόνα έχει επιδεινωθεί σημαντικά και τα δάνεια στο κόκκινο δεν αποκλείεται να αγγίζουν τα 23 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου για 60.000 λουκέτα στο σύνολο του έτους – 16.000 έως σήμερα- αποτελεί εφιαλτικό σενάριο και για τις τράπεζες με πρόσθετο βάρος τις εκτιμήσεις εκτίναξης της ανεργίας ακόμη και στο 13%. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, τραπεζίτες δεν αποκλείουν έκρηξη των δανείων σε καθυστέρηση ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό στο τέλος του έτους, εξαιτίας απτών πραγματικών προβλημάτων, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν με κανένα τρόπο να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Ads

Παράλληλα πάντως οι τράπεζες δεν χορηγούν φθηνά και επαρκή δάνεια παρά τα εκτεταμένα προγράμματα αναχρηματοδότησης. Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν καθήλωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε 2,8% τον Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο. Πλέον, οι αρνητικοί ρυθμοί μεταβολής έχουν κάνει αισθητή την εμφάνισή τους. Στο -0,1% καταγράφεται η πιστωτική επέκταση στα καταναλωτικά τον Μάιο, με αρνητική ροή χρηματοδότησης και μείωση των υπολοίπων των δανείων των νοικοκυριών από 119,453 δισ. ευρώ τον Απρίλιο σε 119,353 δισ. ευρώ τον Μάιο – σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.