Συνεχίζονται όλο και πιο έντονες οι αντιδράσεις στο νέο νόμο πλαίσιο για την παιδεία παρά τις αλλαγές με τις οποίες αναμένεται να φτάσει τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο την κάμψη των αντιδράσεων. Να αποσύρουν το νεό νόμο πλαίσιο για την παιδεία καλεί τον πρωθυπουργό και την υπουργό παιδείας η «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου» η οποία, σύμφωνα με το Βήμα, έχει συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές κατά του νέου Νόμου Πλαισίου. Επιπλέον επιστολή προς τους βουλευτές, να μην ψηφίσουν στην παρούσα του μορφή το νέο Νόμο για τα ΑΕΙ, έστειλε η ΠΟΣΔΕΠ. Το νομοσχέδιο για εισάγεται τελικά για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη.

Ads

«Γεννήθηκε η πρωτοβουλία μας αυθόρμητα για να προστατεύσουμε το πανεπιστήμιο από πλήρη απαξίωσή του» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών κύρια Ελένη Καραμαλέγκου, εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου». «Καλούμε πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας να αποσύρει τον νέο νόμο, καθώς δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα» υποστήριξαν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας τονίζοντας ότι «στην αντίθετη περίπτωση θα υποθηκεύσουν το μέλλον των φοιτητών, σε περίοδο άσχημη για την χώρα».

Επιστολή προς τους βουλευτές, να μην ψηφίσουν στην παρούσα του μορφή το νέο Νόμο για τα ΑΕΙ, έστειλε η ΠΟΣΔΕΠ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ καλεί σε γενικές συνελεύσεις τους συλλόγους στα πανεπιστήμια μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, ώστε στις 3 του μήνα να γίνει Εκτελεστική Γραμματεία, χωρίς να αποκλείει αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

«Καλούμε τους συναδέλφους σε εγρήγορση» δήλωσε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας κυρία Ευγενία Μπουρνόβα, η οποία μίλησε για πλήρη απαξίωση των πανεπιστημιακών από την πολιτική του υπουργείου Παιδείας. «Οι αλλαγές που έγιναν στο θέμα της διοίκησης στο νομοσχέδιο είναι επουσιώδεις» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ν. Σταυρακάκης, ωστόσο πρόσθεσε ότι «θέση της Ομοσπονδίας μας, βέβαια, είναι ανοικτά τα Ιδρύματα και θα προσπαθήσουμε να τη στηρίξουμε».

Ads

Σημειώνεται ότι η ΠΟΣΔΕΠ συνεδριάζει σήμερα με θέμα το νέο νομοσχέδιο. Το ίδιο και η Συνοδός Πρυτάνεων πανεπιστημίων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Εν τω μεταξύ, λουκέτο από Σεπτέμβρη και κινητοποιήσεις προανήγγειλαν, σε Σύνοδό τους, και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, που απορρίπτουν τον Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.
Φοιτητές αντιδρώντας στο Νόμο – Πλαίσιο προχώρησαν το πρωί, σε κατάληψη των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο εσωτερικό επρόκειτο να δοθεί συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΔΕΠ και των 900 πανεπιστημιακών που τάσσονται επίσης κατά του νόμου. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε τελικά στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Για “Πλήρης παράδοση των ΑΕΙ – ΤΕΙ στους βανδάλους των μεγάλων επιχειρήσεων” κάνει λόγο το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του, συγκεκριμένα αναφέρει: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έργο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν στα ΑΕΙ – ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Η πλήρης παράδοση των ΑΕΙ – ΤΕΙ και της έρευνας στους βανδάλους των μεγάλων επιχειρήσεων δεν θα είναι προσωρινή, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο και θα έχει πολύπλευρο και μεγάλο κόστος στη ζωή και στα δικαιώματα του λαού. Η απάντηση των φοιτητών, της νεολαίας, των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και όχι αμυντική, αλλά επιθετική. Η μόρφωση είναι δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, η έρευνα πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Λαϊκό μέτωπο για την απόκρουση – ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια. Λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ η λύση».

«Θεσμοθετείται ένα κατ’ επίφαση πανεπιστήμιο», δηλώνει ο ΣΥΝ

«Ο βασικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου εισάγει μια αγοραία αντίληψη για την εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας τα Πανεπιστήμια ως Ανώνυμες Εταιρείες», δήλωσε ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του. «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επι της ουσίας θεσμοθετείται ένα κατ’ επίφαση πανεπιστήμιο, που δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, ούτε πανεπιστήμιο», προσθέτει, ενώ εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί. «Ακόμα και αν ψηφισθεί θα μείνει κενό γράμμα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τις αρχές και τις αξίες του δημόσιου, δωρεάν και ακαδημαϊκού πανεπιστημίου όπως και το δικαίωμα όλων των νέων στην δωρεάν, δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μόρφωση. Η κοινωνία θα ορθώσει το ανάστημα της και θα αντισταθεί για να αντρέψει τις πολιτικές της κυβέρνησης και την ίδια την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ .

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «Η κα Διαμαντοπούλου πρέπει να αντέξει στις πιέσεις του κατεστημένου. Οι ήδη σημειωθείσες υποχωρήσεις της υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου».