Έντονη είναι η οργή στους κόλπους των Ρομά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου  Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό στο κεφάλι.

Ads

Ήδη επεισόδια έχουν ξεσπάσει σε Ασπρόπυργο, Ρόδο, Χαλκίδα και Λέσβο.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου, η ΕΛ.ΑΣ  έχει τεθεί σε επιφυλακή για τις συγκεντρώσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα από τους εξοργισμένους Ρομά.

Επιπλέον, τα δρομολόγια σε οκτώ λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ διακόπηκαν εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης εν όψει των συγκεντρώσεων.

Ads

Τα δρομολόγια που διακόπτονται σε οκτώ λεωφορειακές γραμμές είναι τα εξής:

  • 723 Φυλή – Άνω Λιόσια
  • 733 Αχαρναί – Άνω Λιόσια
  • 709 Τοπικό Δροσούπολης
  • 712 Αχαρναί (Εργατικές Πολυκατοικίες_ – Άνω Λιόσια (Πανόραμα)
  • 728 Αχαρναί – Άγιος Πέτρος – Άγιος Ιωάννης – Πλάτωμα
  • 749 Οικισμός Γεννηματά – Σταθμός Προαστιακού
  • 752 Αχαρναί – Άγιος Ιωάννης – Άγιος Πέτρος
  • 805 Ασπρόπυργος – Νεόκτιστα

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ, με εντολή της αστυνομίας από τις 6 το απόγευμα έκλεισε και ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο». Οι συρμοί θα διέρχονται από τον συγκεκριμένο σταθμό, χωρίς όμως να κάνουν στάση.

Φωτιά στον Ασπρόπυργο

Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Ομάδες ατόμων, βγήκαν από τον καταυλισμό στη Νέα Ζωή και τοποθέτησαν αντικείμενα στις γραμμές του Προαστιακού. Σε κοντινό σημείο νεαροί Ρομά έχουν βάλει φωτιά σε χαμηλή βλάστηση και καίνε λάστιχα.

Η φωτιά έχει επεκταθεί στις γραμμές του Προαστιακού, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια της γραμμής Πειραιάς-Κιάτο να επιστρέφουν σε προηγούμενους σταθμούς.

Πρόκειται για τα δρομολόγια 1324 και 1325 της γραμμής Πειραιάς-Κιάτο του Προαστιακού, τα οποία δεν μπορούν να φτάσουν στον σταθμό στον Ασπρόπυργο λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στις σιδηροδρομικές γραμμές και στον καταυλισμό των Ρομά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής για το σβήσιμο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε στην περιοχή, μεταβαίνουν ισχυρές δυνάμεις.

Υπό τον φόβο νέου κύματος οργής, τόσο στον Ασπρόπυργο, όσο και σε άλλες περιοχές γύρω από καταυλισμούς, υπάρχει αστυνομική παρουσία με διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Αίαντες, τα οχήματα ρίψης νερού της ΕΛΑΣ.

Εύβοια: Επεισόδια με Ρομά στην Χαλκίδα

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και στην Χαλκίδα καθώς ο θάνατος του 16χρονου έχει πυροδοτήσει ένταση από τους ρομά κατά της αστυνομίας.

Ρομά στην περιοχή Καμάρες άναψαν φωτιές και συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 16χρονου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 30 Ρομά καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, όπως αναφέρει το evima.gr.

Ρόδος: Φωτιές στο Καρακόνερο

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στο Καρακόνερο στη Ρόδο, έκλεισαν πριν από λίγο νεαροί Ρομά, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, όπως αναφέρει η Rodiaki.gr.

Ο δρόμος είναι κλειστός από το ύψος το νεκροταφείου έως και την διασταύρωση με τη Ρόδου – Καλλιθέας για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Ρομά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, φωνάζουν συνθήματα ζητώντας δικαιοσύνη.

Λέσβος: Ένταση, φωτιές και πετροπόλεμος κοντά στον καταυλισμό Ρομά της Παγανής

Μικρής έκτασης επεισόδια από νεαρούς Ρομά, με φωτιές και πετροπόλεμο, σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή της Παγανής στη Λέσβο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο κτίριο όπου στεγαζόταν η Κτηνιατρική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου και γειτνιάζει με τον καταυλισμό της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi, λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και η ένταση εκτονώθηκε.