Σε κίνδυνο εκθέτει η ελληνική κυβέρνηση τα θύματα οικογενειακής βίας με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια τονίζουν σε επιστολή τους δύο εκπρόσωποι της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ads

Η Elizabeth Broderick, επικεφαλής και Ειδική Εισηγήτρια της Ομάδας Εργασίας για τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η Dubravka Šimonovic, Ειδική Εισηγήτρια για τη βία ενάντια στις γυναίκες, τα αίτια και τις συνέπειες έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση για να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι «το νομοσχέδιο, εάν τεθεί σε ισχύ, θα διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας».

Ειδικότερα για το άρθρο 5 σημειώνουν ότι δεν προβλέπεται επαρκής εξέταση του εάν ένα παιδί κινδυνεύει από ενδοοικογενειακή βία με έναν από τους γονείς, ούτε περιλαμβάνει κάποια αναφορά στον κίνδυνο κακοποίησης ενός γονιού ή συντρόφου από τον άλλο.

Ads

Στο άρθρο 11 θεωρεί προβληματική την αναφορά της διευρυμένης οικογένειας του ενός γονιού ως πλευρά της εξέτασης του συμφέροντος του παιδιού.

Η επιστολή επισημαίνει ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας τητά προβλέψει ότι τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια των παιδιών, ενώ υπενθυμίζει σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των γυναικών, αλλά και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, παρουσιάζοντας αναλυτικά τη σημασία που έχει να ληφθούν υπόψη τα ζητήματα που αφορούν την κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία και την προστασία των θυμάτων όταν συζητιούνται θέματα επιμέλειας.

Οι δύο εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζουν ακόμη ότι η πρόβλεψη για το υποχρεωτικό ένα τρίτο του χρόνου με τον άλλο γονέα δεν προσφέρει έναν «σαφή ορισμό του συμφέροντος του παιδιού». Επισημαίνουν ακόμη ότι το άρθρο 14 δεν περιέχει εγγυήσεις για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ως προς το άρθρο 7 διατυπώνουν αντιρρήσεις στη βάση των κινδύνων να υποστούν διακρίσεις οι γυναίκες. Αντίστοιχα διατυπώνουν ενστάσεις για άρθρο 8, θεωρώντας ότι οι προβλέψεις για τη διαδικασία μεσολάβησης δεν λαμβάνουν υπόψη την οικονομική ανισότητα που συχνά υπάρχει ανάμεσα στους δύο γονείς που η διεθνής εμπειρία έχει δείξει υποχρεώνει γυναίκες να μένουν σε κακοποιητικές σχέσεις.

Η επιστολή τελειώνει με αιτήματα επιπλέον πληροφόρησης που να αφορούν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προσαρμοστεί το νομοσχέδιο
στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επιστολή του ΟΗΕ έχει ημερομηνία 17/5, ωστόσο έγινε γνωστή όχι από τον αρμόδιο υπουργό, στην Βουλή αλλά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απέκρυψε παρέμβαση ΟΗΕ για την συνεπιμέλεια

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι «απέκρυψε παρέμβαση ΟΗΕ για την συνεπιμέλεια». Ειδικότερα αναφέρει:

«Αποκάλυψη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Βουλή: Η κυβέρνηση απέκρυψε παρέμβαση ΟΗΕ για την συνεπιμέλεια

Σε μια αποκάλυψη η οποία εκθέτει σφόδρα την κυβέρνηση, προέβη σήμερα στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης. 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ραγκούσης, στις 17 Μαΐου 2021, δυο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της έστειλαν επιστολή στην Κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές αιτιάσεις, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. 

Μάλιστα ζητούσαν να κοινοποιηθεί άμεσα στο Σώμα. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από ό,τι φαίνεται όχι μόνον αδιαφόρησε για το περιεχόμενο της  επιστολής, αλλά  δεν ανέφερε καν την ύπαρξη της. 
Σύμφωνα με την αποκάλυψη του κ. Ραγκούση στο Κοινοβούλιο, ο οποίος κατέθεσε την επιστολή και στα πρακτικά, οι δύο εισηγητές εκφράζουν την αντίθεση τους:   

  • στο  άρθρο 5 του νομοσχεδίου σχετικά με το συμφέρον του τέκνου 
  • στο άρθρο 11 σχετικά με την υποχρέωση του γονέα να διαφυλάσσει τη σχέση με την οικογένεια του άλλου γονέα 
  • στο άρθρο 13 σχετικά με το τεκμήριο επικοινωνίας 1/3 
  • στο άρθρο 14 σχετικά με την έλλειψη εγγυήσεων σε περίπτωση κακοποίησης και την πρόβλεψη για οριστική απόφαση 
  • στο άρθρο 7 για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας 
  • στο άρθρο 8 για τη διαμεσολάβηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  στην ομιλία του  ζήτησε από τον κ. Τσιάρα, να  ενημερώσει τι έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με την εν λόγω επιστολή, τονίζοντας παράλληλα  ότι η παρέμβαση αυτή από στελέχη του ΟΗΕ , αποδεικνύει πως  οι διατάξεις του νομοσχεδίου παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να ψηφιστούν από τους βουλευτές.».
 
Ολόκληρη η επιστολή: