Στο εδώλιο του κατηγορουμένου απειλεί να οδηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, για τουλάχιστον 5 υποθέσεις που η χώρα μας φέρεται να έχει παραβιάσει το κοινοτικό δίκαιο. Σύμφωνα με την αρχειοθέτηση δημοσιεύματος της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, οι παρανάσεις για τις οποίες κατηγορείται η Ελλάδα αφορούν στη νομοθεσία που διέπει τα κλειστά επαγγέλματα και ιδιαιτέρως ότι αυτή ορίζει για τα πρατήρια καυσίμων, το ελληνικό φαινόμενο της ελάχιστης αμοιβής των δικηγόρων, τα περιορισμένα δικαιώματα ψήφου ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις στη νομοθεσία που ορίζει της μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων εντός του ελληνικού χώρου, αλλά και για την αδιαφορία ως προς τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας.

Ads

Κλειστά επαγγέλματα

Το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων και ιδιαιτέρως το ζήτημα της εγκατάστασης πρατηρίων καυσίμων ώθησε την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία δυσκολεύει τις επιχειρήσεις από το εξωτερικό να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, δεν διαθέτει σαφείς κανόνες ως προς την χωροθέτηση πρατηρίων βενζίνης σε τοποθεσίες για τις οποίες ισχύει ειδικό καθεστώς και επιβάλλει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των πρατηρίων, με αποτέλεσμα να περιορίζει τον ανταγωνισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Ελάχιστη αμοιβή δικηγόρων

Το ελληνικό φαινόμενο της ελάχιστης αμοιβής των δικηγόρων είναι ένα ακόμη ζήτημα, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας, αποφανθείσα ότι η ελάχιστη αμοιβή δεν διασφαλίζει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών που αξιώνει η ελληνική νομοθεσία, και αντιπροτείνοντας τη διασφάλιση των παρεχόμενων στον πολίτη υπηρεσιών, μέσω της θέσπισης επαγγελματικών κανόνων που θα αφορούν τα προσόντα, τη δεοντολογία, κτλ. ¨Οπως αναφέρει στο παραπεμπτικό της κείμενο η Κομισιόν με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, αφενός αφαιρείται το δικαίωμα των δικηγόρων να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά, αφετέρου στερείται το δικαίωμα των Ελλήνων καταναλωτών να λαμβάνουν νομικές υπηρεσίες σε καλύτερη τιμή.

Ads

Δικαιώματα ψήφου ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ

Τρίτη πληγή για την Ελλάδα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ο ελληνικός νόμος, ο οποίος απαγορεύει σε ιδιώτες επενδυτές να έχουν στην κατοχή τους πάνω από 5% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ. Αναφορικά με το θέμα, η Ελλάδα υποστηρίζει πως το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας, η Κομισιόν ωστόσο θεωρεί ανεπαρκή την αιτιολόγηση της Ελλάδας και υποστηρίζει πως δεν βλέπει να συντρέχουν κίνδυνοι ώστε να πρέπει οι άμεσοι επενδυτές να εμποδίζονται να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων για τη ΔΕΗ.

Μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων

Το τελευταίο στάδιο τη προδικαστικής διαδικασίας ενεργοποίησε η Κομισίον εναντίον της Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία τα κοινοτικά μέτρα για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων στο εσωτερικό οδικό της δίκτυο. Ιδιαίτερη δε αναφορά γίνεται για τη νομοθεσία που διέπει τη μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καύσιμου.

Ρύπανση της λίμνης Κορώνειας

Στο «εδώλιο» όμως πρόκειται να καθίσει η Ελλάδα και για την αδιαφορία που έχει επιδείξει όσον αφορά την προστασία της λίμνης Κορώνειας, η οποία χαρακτηρίζεται από τους περιβαλλοντολόγους ως ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις από τη μεριά της Ευρώπης ώστε να ληφθούν μέτρα για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων που ανθούν στις όχθες της λίμνης, η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων προχωρά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η λίμνη να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Παράδειγμα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού για άρδευση που έχουν ρίξει τη στάθμη της κατά πολύ, αλλά, νόμιμη πια παρουσία αυθαιρέτων οικοδομημάτων παράκτια της λίμνης.