Στο Eurogroup αναμένεται να κριθεί το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων προκειμένου να απελευθερωθεί εντός της εβδομάδας η δόση του 1 δισ. ευρώ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Πολ Τόμσεν δήλωσε: «Καταγράψαμε κάποια πρόοδο για τα ΕΑΣ, θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο». Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς αποφάσεις αναμένονται έως την Παρασκευή. 

Ads

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για συμφωνία πριν από το Eurogroup της Τρίτης. «Η απόφαση για τα ΕΑΣ θα ληφθεί αύριο στο Eurogroup» δήλωσε το ίδιο στέλεχος, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα λάβει μία θετική γνωμοδότηση που θα επιτρέψει στο ΔΣ του ESM, την Πέμπτη, να αποφασίσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
 
Το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν και ότι επιδίωξη κυβέρνησης και τρόικας είναι η Πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου 2014, ώστε η χώρα να μπορεί να λάβει τη δόση των 4,9 δισ, ευρώ.
 
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του υπ. Ανάπτυξης, Κώστα Χατζηδάκη, με τους επικεφαλής των δανειστών. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μίλησε για περαιτέρω προσέγγιση με τους δανειστές στο θέμα των πλειστηριασμών. «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε συμφωνία, αλλά έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι διαφορές που υπήρχαν» δήλωσε.
 
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σκοπός της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Στόχος μας είναι μία συμφωνία με την τρόικα. Αν όχι συμφωνία, πάντως όχι διαφωνία» πρόσθεσε. Φέρεται δε, να σημείωσε ότι αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν έχει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, θα ακολουθηθεί η πρακτική της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – «κάτι το οποίο δεν επιδιώκεται», όπως πρόσθεσε.
 
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε να συζητηθεί το ζήτημα των πλειστηριασμών στο Eurogroup. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι προβλέπεται να δοθούν ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα και για το ΦΠΑ στην εστίαση.
 
Μετά τη ματαίωση του ταξιδιού του στο Μπακού, λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.