Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας πως η οικονομική κρίση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να ληφθεί σχετική απόφαση. Κομισιόν και ΕΚΤ επιμένουν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ η Αυστρία τάσσεται υπέρ της παράτασης αποπληρωμής του.

Ads

Μιλώντας τη Δευτέρα σε φοιτητές στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση Eurogroup, η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από την Ελλάδα να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος, τονίζοντας πως η οικονομική κρίση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Παράλληλα, απέρριψε κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη πριν το 2013.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το ζήτημα της Ελλάδας, αλλά δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για το θέμα αυτό.

Την ικανοποίησή της για τη συνέχιση του διαλόγου – παρά την απουσία του Ντομινίκ Στρος Καν – μεταξύ της ΕΚΤ, της Επιτροπής και του ΔΝΤ, που θα εκπροσωπηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «έχουμε σοβαρά θέματα να συζητήσουμε, όπως το πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας και η χρηματοδότηση της Ελλάδας».

Ads

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε την θέση της Κομισιόν ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους. «Η αναδιάταξη είναι μία έννοια, η αναδιάρθρωση χρέους είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας πως «δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τους ίδιους παίκτες και δεν έχει τις ίδιες συνέπειες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αρκετοί αναλυτές αντιλαμβάνονται την αναδιάταξη (reprofiling) χρέους ως μία διαδικασία παρόμοια με εκείνη της αναδιάρθρωσης, χωρίς μείωση της αξίας του χρέους αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι εκτίμησε ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας δεν θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας, επιμένοντας ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε οδυνηρά μέτρα λιτότητας για να ενισχύσει τα οικονομικά της. Σε συνέντευξη στο Dow Jones Newswires και την Wall Street Journal, ο Σμάγκι προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να διατηρηθεί πάνω από το στόχο του 2% για αρκετούς μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

Εντούτοις, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δηλώνει ότι διάκειται ευνοϊκά όσον αφορά το να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα παράτασης της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της, με τη συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών σε περίπτωση που το επιθυμούν. Ερωτηθείσα για το εάν η επιμήκυνση θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνον το δημόσιο χρέος, αλλά και εκείνο προς τους ιδιώτες πιστωτές των Αθηνών, όπως τις τράπεζες, ή τα επενδυτικά ιδρύματα, η Φέκτερ απάντησε πως «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι».

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού εξωτερικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάϊνμπρικ. Ο σοσιαλδημοκράτης Στάϊνμπρικ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει με κάποιον άλλον τρόπο να λύσει το πρόβλημα του εξωτερικού της χρέους. Αναφέρθηκε σε μία «ήπια» αναδιάρθρωση του ώριμου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και στη μείωση των επιτοκίων του, αλλά και στην προοπτική κάποιοι πιστωτές να ζημιωθούν.

Παράλληλα, ο Ρομάνο Πρόντι, τέως πρόεδρος της Κομισιόν, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περισσότερος χρόνος για να βγει από την κρίση, χωρίς κούρεμα, μερική μείωση του χρέους ή έξοδο από το ευρώ. «Χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα είτε με την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ή με καλύτερα επιτόκια για να βγει από την κρίση» δήλωσε ο Ρ. Πρόντι λέγοντας πως «τα εργαλεία είναι γνωστά, αυτό που λείπει, είναι η πολιτική βούληση στην Ευρώπη και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας».