Στραμμένα στην Ελλάδα και στην πρόοδο στη δημοσιονομικής της εξυγίανσης βρίσκονται τα βλέμματα των ξένων ΜΜΕ και των αναλυτών, με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το κλιμάκιο της Τρόικα να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων ειδήσεων στους ιστοτόπους των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων και εφημερίδων.

Ads

Όπως μεταδίδει το Reuters, παρά τα προβλήματα με την είσπραξη φόρων, το σπάταλο σύστημα υγείας και τις ΔΕΚΟ, το ΔΝΤ και η ΕΕ επισήμαναν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει ικανοποιητική προσπάθεια για να κατοχυρώσει την επόμενη δόση βοήθειας ύψους 9 δις ευρώ. «Οι οικονομολόγοι υποδέχθηκαν θετικά την είδηση για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης, ιδίως εν μέσω των απειλών της Αυστρίας ότι θα αποσύρει τη συνεισφορά της στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας» αναφέρει το πρακτορείο.

Στη «μεγαλύτερη προσπάθεια» που θα πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 αναφέρεται το δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με τις ανακοινώσεις της τρόικας. Το ειδησεογραφικό επισημαίνει τη δήλωση του αντιπροσώπου του κλιμακίου, Πουλ Τόμσεν, ότι το κόστος και το πλήγμα για την εμπιστοσύνη από οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους θα «υπερκάλυπτε» οποιοδήποτε όφελος, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δηλώσεις των Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης.

«Η σκληρή στάση των Ευρωπαίων εταίρων σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δημόσιες βολές της Αυστρίας και της Γερμανίας σχετικά με τα πρωτοφανή δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, έχουν διαλύσει κάθε ελπίδα για επίτευξη πιο ευνοϊκών όρων αποπληρωμής εκ μέρους της Ελλάδας» επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal στο σημερινό άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή της τοποθεσία.

Ads

«Η τρόικα θέλει να δει μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων και πιο δραστικές περικοπές στον κλάδο υγείας και στις ΔΕΚΟ» αναφέρεται σε άρθρο του BBC και επισημαίνεται «το διεθνές κλιμάκιο πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον παρατίθεται η δήλωση του κ. Τόμσεν με την οποία σημειώνει ότι θα προτιμούσε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά ελπίζει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της φυσικής διαρροής προσωπικού.