Την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) ανακοίνωσε την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ανάθεση των καθηκόντων τού προέδρου του Δ.Σ του ΕΙΠ στον καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, καθώς και τη μεταφορά στον αναβαθμιζόμενο φορέα όλων των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μετά την απόφαση της κατάργησης του ΕΚΕΒΙ.

Ads

«Το ανανεωμένο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα αποτελέσει μια ομπρέλα για τον Ελληνικό πολιτισμό στο πρότυπο των ξένων μορφωτικών ιδρυμάτων και θα υποστηρίξει μια φιλική “επίθεση” της Ελληνικής γλώσσας, της διανόησης και των τεχνών προς όλες τις χώρες που, ιδιαίτερα σήμερα, έχουν σημασία για την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σημείωσε ότι δέχθηκε αυτή τη θέση αμισθί, κάτι που έγινε κατορθωτό με σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει σε πανεπιστημιακούς εν ενεργεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε κρατικά ιδρύματα αρμοδιότητος του ΥΠΠΟΑ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο Χρ. Γιαλλουρίδης ευχαρίστησε τον υπουργό για την πρόταση που του έκανε και μίλησε για τη «μεγάλη ευθύνη αυτής της αποστολής», στην οποία, όπως είπε, θα αφοσιωθεί παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

Ads

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή ανέφερε ότι «το ΕΙΠ δεν θα ενωθεί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, αλλά θα υπάρξει συνεργασία των δυο φορέων».

Στις προτεραιότητες του, όπως σημείωσε, εντάσσεται «η επιλογή προσωπικοτήτων από άλλες χώρες οι οποίες θα θελήσουν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις πατρίδες τους. Θα κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινότητες, τούς Έλληνες και τούς φιλέλληνες, και θα ενθαρρύνουμε τις επαφές μας σε πόλεις που έχουν σημασία για την Ελλάδα, όπως η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, η Σαγκάη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Πολλοί ξένοι έχουν μια παρεξηγημένη αντίληψη για την Ελλάδα».