Από το πολιτικό Εφετείο Δωδεκανήσου εξετάστηκαν την Παρασκευή οι εφέσεις που είχαν ασκηθεί κατά της ακύρωσης των δύο γάμων ομόφυλων ζευγαριών, που έγιναν πριν από τρία χρόνια στην Τήλο. H απόφαση του εφετείου, βάσει του νόμου, θα πρέπει να εκδοθεί μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.

Ads

Το Πρωτοδικείο Ρόδου έχει κρίνει ως «ανυπόστατους» τους γάμους που τελέστηκαν στις 3 Ιουνίου 2008, απόφαση που εκδόθηκε μετά από αγωγή του εισαγγελέα Ρόδου με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν άκυροι οι δύο γάμοι.

Σημειώνεται ότι παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει από τον Μάιο του 2008, πριν ακόμα τελεστούν οι γάμοι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς κινώντας τις διαδικασίες για την απόδοση κατηγορίας παράβασης καθήκοντος εις βάρος του δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη, ο οποίος τέλεσε τους δύο πρώτους πολιτικούς γάμους ομοφυλόφιλων.

Ωστόσο, ο κ. Αλιφέρης, μιλώντας στο tvxs, είχε κάνει τότε λόγο για απόφαση που «αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα και κάνει διεθνώς ρεζίλι την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι ο δήμος και οι ενδιαφερόμενοι θα φτάσουν μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Με τις εφέσεις που έχουν ασκήσει τα δύο ζευγάρια, ζητούν να σβηστούν οι αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου καθώς και να απορριφθεί στο σύνολο της η αγωγή που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ρόδου, Γιώργος Οικονόμου.

Ads

Ένα χρόνο μετά την τέλεση των γάμων, ο Δ. Τσαμπρούνης, μέλος ενός από τα ζεύγη, είχε μιλήσει στο tvxs, ο οποίος ανέφερε ότι το ίδιο το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου Ρόδου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που κηρύσσει το γάμο ανυπόστατο, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν αναγνωρίζει την αγωγή κατά του δημάρχου, δεν υποχρεώνει τους εναγόμενους στα δικαστικά έξοδα όπως ζητούνταν στην αγωγή αλλά κυρίως αναγνωρίζει ότι για να λυθούν τέτοια θέματα, η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στο Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως έχουν προχωρήσει μία σειρά από χώρες της ΕΕ.

Ακόμα, τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση (το πλήρες κείμενο: e-lawyer), δεδομένου βέβαια ότι ήταν αρνητική, ήταν η καλύτερη δυνατή και μάλιστα ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Ως προς το ότι τα ομόφυλα ζευγάρια αποκλείστηκαν από το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, ο Δ. Τσαμπρούνης θεωρεί ότι είναι θέμα κυβερνητικό και όχι ευρύτερα κοινωνικό, καθώς η δικαστίνα της Ρόδου έθεσε το θέμα, κάτι που έχει κάνει -προ ετών- και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους είναι υπέρ ενός πιο εκτεταμένου Συμφώνου Συμβίωσης, που να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα», ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ζευγάρια ομοφυλόφιλων. Σύμφωνα με τον υπουργό έχει ήδη δημιουργηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, για την επεξεργασία των σχετικών προτάσεων.

Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα του «Βήματος», από αυτό τον μήνα –Ιανουάριο- αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη νομοθετική κατοχύρωση της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.

Πάντως, τον περασμένο Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων, και κάθε κράτος είναι ελεύθερο να νομοθετεί όπως επιθυμεί για το θέμα αυτό.