Ήταν Μάιος του 2008, όταν η αγροτική γιατρός, Κορίνα Λυμνιούδη, ανέλαβε το πόστο της στις φυλακές Χίου. Με την ανάληψη των καθηκόντων της υπέβαλε σειρά εγγράφων στον Συνήγορο του Πολίτη και σε ευρωπαϊκές οργανώσεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων καταγγέλλοντας κακές συνθήκες κράτησης στο συγκεκριμένο κατάστημα. Λίγο καιρό αργότερα, ο θάνατος ενός κρατούμενου αποδόθηκε στην γιατρό. Την Πέμπτη δικάζεται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο δικηγόρος της, Πάνος Λυμπέρης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «εκδικητική δίωξη εξαιτίας των καταγγελιών στις οποίες προέβη». Η αθωότητά της, παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποδειχθεί έμπρακτα – όπως ο ίδιος επισημαίνει – μέχρις ότου το νοσοκομείο της Χίου παραδώσει τα στοιχεία θανάτου του κρατούμενου.

Ads

 
Το «σεντούκι» του νεκρού
 
Τον Νοέμβριο του 2008 η κα Λυμνιούδη κατηγορήθηκε για τον θάνατο ενός κρατουμένου. Η κατηγορία που την βαραίνει είναι η ανθρωποκτονία εξ αμελείας με την αιτιολογία της χορήγησης λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής. Ο θάνατος αποδόθηκε και στην διεύθυνση των φυλακών.
 
«Μέχρι σήμερα το μυστικό κρύβεται στο νοσοκομείο της Χίου», λέει ο κ. Λυμπέρης, αναφερόμενος στα στοιχεία του νεκρού κρατουμένου. Όπως δηλώνει, το νοσοκομείο του νησιού δεν παραδίδει τα στοιχεία για την περίπτωση αυτή καθώς τα χαρακτηρίζει προσωπικά δεδομένα. «Δεν είναι προσωπικά δεδομένα γιατί αφορούν την αθωότητα μιας γυναίκας», δηλώνει η υπεράσπιση.
 
Η Κορίνα Λυμνιούδη δεν έχει λάβει κανένα έγγραφο από όσα έχει ζητήσει, ενώ η δικογραφία έφτασε στα χέρια του δικηγόρου μόλις την Παρασκευή. «Απέκρυπταν τόσο καιρό τον φάκελο – μια τεράστια δικογραφία», καταγγέλλει ο ίδιος.
 
Η γιατρός, μιλώντας στο tvxs.gr, ανέφερε ότι τα ψυχοφάρμακα που χορηγούσε στον κρατούμενο βάσει συνταγής που είχε εκείνος από ψυχίατρο – πριν την φυλάκισή του – δεν είναι σε θέση να σκοτώσουν, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κρατούμενος πέθανε από χρήση ηρωίνης».
 
«Δίωξη εκδίκησης»
 
Ο κ. Λυμπέρης θέλει να πιέσει με ένδικα μέσα τις νοσοκομειακές αρχές να δώσουν τα στοιχεία που αφορούν την πελάτη του. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δηλώνει σίγουρος ότι «δεν υπάρχουν δικαστές που θα κλείσουν μια τέτοια υπόθεση βιαστικά», και για αυτό τον λόγο την Πέμπτη θα ζητήσει αναβολή της δίκης ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία από την πλευρά τους.
 
Η αθωότητα της γιατρού δεν μπορεί να αποδειχθεί εάν δεν παραδοθούν τα στοιχεία θανάτου από το νοσοκομείο Χίου. Παρόλα αυτά, ο συνήγορος είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για «εκδικητική δίωξη εξαιτίας των αναφορών για κακομεταχείριση των κρατουμένων».
 
Τι είδε η γιατρός;
 
Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ξυλοδαρμοί, κακομεταχείριση, αντικατάσταση φαρμάκων με φθηνά αντίγραφα. Αυτά είναι κάποια από τα όσα κατήγγειλε η κα Λυμνιούδη επώνυμα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον Συνήγορο του Πολίτη, όπως και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Ο συνήγορος καταγγέλλει στο tvxs.gr ότι «η διεύθυνση των φυλακών την είχε απειλήσει τότε ότι θα την “τελειώσει”, και όπως φαίνεται το επιχειρεί».
 
Η γιατρός είχε περιγράψει μετά την πρώτη της επίσκεψη στις φυλακές: «Τη πρώτη μέρα, όταν εισήλθα στο χώρο του ιατρείου, μπορούσαν να παρατηρηθούν περιττώματα τρωκτικών ακόμα και πάνω στο γραφείο. 
Επίσης επειδή γνώριζα ότι υπάρχουν κοριοί στο χώρο μετά την κιγκλίδα, και ο χώρος του «ιατρείου» βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς την περιοχή, ανησύχησα για την ύπαρξη κοριών και στο χώρο που θα γινόταν η εξέταση των ασθενών. 
Αμέσως τηλεφώνησα στην υποδιευθύντρια των φυλακών η οποία εκείνες τις ημέρες εκτελούσε χρέη διευθυντή (ο διευθυντής είχε άδεια). Της είπα ότι ο χώρος είναι επικίνδυνος για την υγεία μου και ότι αρνούμαι να εξετάσω εκεί. 
Μου είπε ότι αν αρνηθώ υπάρχει περίπτωση να με κρίνουν ακατάλληλη για την εργασία στις φυλακές και να χάσω τη δουλειά μου. 
Με αυτό το φόβο λοιπόν, αναγκάστηκα τελικά να ξεκινήσω να εργάζομαι σ αυτόν τον ακατάλληλο χώρο, αφού έβαλαν κάποιο κρατούμενο να καθαρίσει λίγο. 
Ο χώρος αυτός είναι πολύ υγρός. Σε ορισμένα σημεία η μούχλα είναι εμφανής και παντού υπάρχει δυσοσμία. 
Δεν υπάρχει παράθυρο, πράγμα που καθιστά τον αερισμό του χώρου απόλυτα αδύνατο».