Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναμένεται να καθίσει σήμερα Δευτέρα ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Χρυσής και ήδη καταδικασμένος για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Κώστας Μπαρμπαρούσης, αυτή τη φορά κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία.

Ads

Ο Κ. Μπαρμπαρούσης κατηγορείται «για προπαρασκευαστικές πράξεις που σχετίζονται με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας», ενώ εκτίει ήδη ποινή 6 ετών εξαιτίας της πρωτόδικης καταδίκης του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο ίδιος βρίσκεται εκ νέου ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης καθώς το καλοκαίρι του 2018 από το βήμα της Βουλής κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να «τηρήσουν τον όρκο τους» και να συλλάβουν τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον τότε υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και την αναγνώριση του ονόματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους, αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον, καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!», είχε πει χαρακτηριστικά και όπως ήταν αναμενόμενο το δημόσιο αυτό κάλεσμά του σε πραξικόπημα είχε προκαλέσει ποικίλες και σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και έντονες επευφημίες από τότε βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ο Γιάννης Λαγός και ο Ηλίας Κασιδιάρης 

Ads

Μάλιστα μετά τις δηλώσεις του Κ. Μπαρμπαρούση, ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι «έτσι θα έπρεπε να γίνει εάν υπήρχε στρατός και σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα».

Ωστόσο, όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος αντιλήφθηκε ότι εξαιτίας των όσων είπε ο λεγόμενος «Καραϊσκάκης» μέσα στη Βουλή, κινδυνεύει τόσο αυτός όσο και ολόκληρη η κοινοβουλευτική του ομάδα να φορτωθούν ακόμα ένα κακούργημα, έσφιξε τα λουριά των υποστηρικτών, και ανακοίνωσε τη διαγραφή του… αντιδημοκρατικού μέλους της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.  

Οι δηλώσεις του κατηγορούμενου είχαν κινητοποιήσει άμεσα τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες πέρασαν άμεσα σε διερεύνηση της υπόθεσης και στην άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς για το εν λόγω κακούργημα, δεν απαιτείται να έχει προηγηθεί άδεια της Βουλής.

Ο ίδιος όταν συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική, αρνήθηκε την πράξη που του αποδίδεται ενώ εξέφρασε την πίστη του στη συνταγματική νομιμότητα, έκανε λόγο για «ατυχείς εκφράσεις» και «άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος» και απέδωσε τα όσα είπε στη «θυμική έξαρση» που του είχε προκαλέσει η συγκεκριμένη συζήτηση.

Μάλιστα σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο κατηγορούμενος με τη φράση «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» αυτό που ήθελε να πει ήταν… «την προσοχή σας στις Πρέσπες». 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία «για όποιον δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις εσχάτης προδοσίας» τιμωρείται με κάθειρξη που φτάνει τα 20 χρόνια.