Η μη ανανέωση των αδειών των οίκων ανοχής της Θεσσαλονίκης αναγκάζει τις εκδιδόμενες γυναίκες τις πόλεις να βγαίνουν στο δρόμο για να συνεχίσουν να εργάζονται. Τα τελευταία 2 χρόνια η ανανέωση των αδειών από το δήμο έχει παγώσει και σε πρόσφατη συνάντησή του με αντιπροσωπεία εκδιδόμενων γυναικών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε να δημιουργηθεί «γειτονιά του έρωτα» σε μη κατοικημένη περιοχή της πόλης.

Ads

Το πρωί της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης με αίτημα την ανανέωση των αδειών τους. «Είμαστε καθ’ όλα νόμιμες, για ποιον λόγο μας βλέπουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας;», υπογράμμισαν στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Οι εκδιδόμενες γυναίκες των οίκων ανοχής της Θεσσαλονίκης επισημαίνουν πως 10 από τους οίκους ανοχής που λειτουργούσαν στην περιοχή του Βαρδάρη έχουν σφραγιστεί από τις δημοτικές υπηρεσίες, επειδή δεν έχουν ανανεωθεί οι άδειές τους. Οι υπόλοιποι 12 λειτουργούν χωρίς άδειες καθώς υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις στις οποίες αναγνωρίζεται το πρόβλημα της καθυστέρησης της ανανέωσής τους.

Σε συνάντηση της προέδρου της Ένωσής τους και της δικηγόρου τους με τον κ. Μπουτάρη, ο τελευταίος υποσχέθηκε να αναφερθεί το ζήτημά τους σε δημοτικό συμβούλιο μέχρι τις 8 Απριλίου. Σε παλιότερη συνάντηση αντιπροσωπείας εκδιδόμενων γυναικών με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, προτάθηκε από τον κ. Μπουτάρη να δημιουργηθεί «γειτονιά του έρωτα» σε μη κατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που θα οριοθετήσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού. Για το ζήτημα της ανανέωσης των αδειών, ο κ. Μπουτάρης είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο να θέσει το θέμα για συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ads

Προς το παρόν πάντως, οι γυναίκες αυτές αναγκάζονται να βγαίνουν στο δρόμο, ενισχύοντας την παραπορνεία και προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων των οδών Αναγεννήσεως, Γιαννιτσών και Μοναστηρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδνία». «Οι κάτοικοι έχουν δίκαιο, αλλά αυτές οι γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν δικά τους καταστήματα, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Δεν μπορούν να εμπαίζονται τόσα χρόνια, έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα, τα οποία έχουν καταθέσει και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση», τόνισε εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων γυναικών.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτριες και οι εργαζόμενες στους οίκους ανοχής του Βαρδαρίου είναι το γεγονός ότι έρευνα έδειξε πως οι μετρήσεις για την εγκατάστασή τους ήταν λανθασμένες, με συνέπεια ορισμένα σημεία να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για συγκεκριμένη απόσταση από σχολεία και εκκλησίες. «Ας δοθεί ένα τέλος μ’ αυτή την υπόθεση, είμαστε επί τόσο καιρό κλειστά και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη ζωή μας, δεν θέλουμε να βρισκόμαστε στον δρόμο μαζί με τις εκδιδόμενες που δεν έχουν άδεια, απαιτούμε νομιμότητα».

Διαβάστε επίσης: Το δρομολόγιο της «αγίας αμαρτίας» στη Θεσσαλονίκη