Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, παρά το χιόνι και την κακοκαιρία, καλλιτεχνικά σωματεία και σύλλογοι, ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις προγραμματίστηκαν και σε άλλες πόλεις.

Ads

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά στο νομοσχέδιο «Λιβάνιου» (πρώην «Πέτσα») που ψηφίζεται σήμερα και ζητά να αποσυρθούν οι διατάξεις του άρθρου 8 και η παράγραφος 1γ του άρθρου 32, που δίνουν τη δυνατότητα λογοκρισίας στα οπτικοακουστικά έργα.

Ενάντια στον «τρομονόμο» και τη λογοκρισία στην Τέχνη, όπως καταγγέλλεται έχει ταχθεί σύσσωμος ο κόσμος του πολιτισμού και των τεχνών, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, που δεν αλλάζει όμως την ουσία.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος τονίζει σχετικά ότι «η κυβέρνηση, μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε το ψήφισμα του Συλλόγου μας και τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρχαν από το χώρο των καλλιτεχνών και όχι μόνο, κάνει ελιγμό για να ξεγελάσει. Αφήνει για αργότερα την εξειδίκευση του “τρομονόμου” στο οπτικοακουστικό έργο που διακινείται στο διαδίκτυο και κρατά τη λογοκρισία για τα έργα που διακινούνται στις πλατφόρμες».

Ads

image

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου:

Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ ΚΡΥΦΤΗΚΕ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΜΕΝΕΙ

Η Κυβέρνηση μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε το ψήφισμα του Συλλόγου μας και τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρχαν από το χώρο των Καλλιτεχνών και όχι μόνο , κάνει ελιγμό για να ξεγελάσει. Αφήνει για αργότερα την εξειδίκευση του «Τρομονόμου» στο οπτικοακουστικό έργο που διακινείται στο διαδίκτυο και κρατά τη λογοκρισία για τα έργα που διακινούνται στις πλατφόρμες.

Η διατύπωση της πρώτης παραγράφου στοχοποιεί τα έργα που διακινούνται μέσα από υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, εφόσον «εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας». Με αυτές τις γενικές αναφορές βάζουν στο στόχαστρο έργα με κοινωνικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενο. Εξισώνουν τα έργα αυτά, με εκείνα που έχουν ρατσιστικό , σεξιστικό ή εθνικιστικό περιεχόμενο.

Γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίστηκαν ως «Τρομονόμος» κάνουν αναφορά στο διαδίκτυο και τον έλεγχό του . Καταλαβαίνουμε ότι το άρθρο 8 έκανε την αναγκαία για τον «Τρομονόμο» εξειδίκευση για το οπτικοακουστικό έργο που διακινείται στο διαδίκτυο. Ακόμα και χωρίς αυτή την εξειδίκευση που έφερνε η δεύτερη παράγραφος του αρθρου 8 που αποσύρθηκε ο Τρομονόμος είναι σε ισχύ και μπορεί να εφαρμοστεί σε οπτικοακουστικό υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο.

Καλούμε την Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πάρουν καθαρή θέση.
Θα καταργήσουν τον Τρομονόμο ή θα αφήσουν την εφαρμογή του στην Καλλιτεχνική δημιουργία για αργότερα;

Γνωρίζουμε επίσης ότι η διατύπωση της πρώτης παραγράφου αποτελεί αντιγραφή των όρων λειτουργίας που επιβάλλουν οι ίδιες οι πλατφόρμες ήδη. Αυτή η πολιτική των παρόχων έχει κατεβάσει ήδη δημιουργίες με πολιτικό στίχο και αντιφασιστικό περιεχόμενο, μετά από αναφορές άλλων χρηστών που συνήθως ήταν μέλη φασιστικών ομάδων. Δηλαδή οι «Χρυσαυγίτες» μπορεί να μπήκαν στη φυλακή για τα εγκλήματα τους, αλλά στο διαδίκτυο έχουν το κύρος του «πελάτη» και η γνώμη τους γίνεται σεβαστή. Τώρα με το άρθρο 8 όπως τροποποιήθηκε δίνεται η δυνατότητα να κατεβαίνει τέτοιο έργο, που μιλά και εκφράζει τις αγωνίες και τις ανάγκες των πολλών και από τους εισαγγελείς, χωρίς να χρειαστεί να κινητοποιηθούν οι «πελάτες».

Με αυτή την Τέχνη θέλουν να τελειώνουν
Οι μεγάλες αντιδράσεις που έδειξε η κοινωνία μας , ενάντια στο άρθρο 8 δείχνουν ότι δε θα είναι εύκολος ο δρόμος τους.
Συνεχίζουμε με μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τρίτης 16 Φλεβάρη 12 μ.μ. στα Προπύλαια.

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος:

Η μαζική κινητοποίηση των καλλιτεχνών σηματοδοτεί τη δύναμη του αγώνα και αυτό το υπολογίζει η Κυβέρνηση, που κάτω από τη γενική κατακραυγή πιέζεται. Μαζί με τους καλλιτέχνες αντιδρά κάθε δημοκρατική συνείδηση.

Η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε έναν ελιγμό, λέγοντας υποκριτικά ότι αποσύρει το νομοσχέδιο και το φέρνει την προσεχή Τρίτη με τροποποιήσεις στο σχετικό άρθρο. Όμως παραμένει η λογοκρισία στο άρθρο 8, και η παράγραφος 1γ του άρθρου 32, αφού αλλάζουν μόνο κάποιες λέξεις.

Συγκεκριμένα το άρθρο 8 τροποποιείται (ώστε να μην παραπέμπει απευθείας στις διατάξεις του ευρωπαϊκού «τρομονόμου») όμως, διατηρείται η ουσία της λογοκρισίας που στόχο έχει να περιορίσει την καλλιτεχνική δημιουργία. Γιατί η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει, μπορεί να ανυψώσει την άνθρωπο, μπορεί να είναι όπλο, να διαμορφώνει συνειδήσεις, να αποκαλύπτει την αλήθεια… Και αυτό δεν το θέλουν. Το φοβούνται.

Η ανακοίνωση του κ. Λιβάνιου σήμερα αναφέρει το προτεινόμενο τροποποιημένο άρθρο:

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος
(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)
«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Και μόνο η ύπαρξη στο νέο σχέδιο του άρθρου 8 ανάμεσα στους λόγους αποκλεισμού (αναφορές σε φυλή , χρώμα , εθνοτική καταγωγή κ.α.), όρων όπως «πεποιθήσεων» ή «κοινωνικής προέλευσης», βάζει στο στόχαστρο κάθε ταξική κοινωνική θεώρηση, ή ιδεολογική άποψη. Είναι φανερό πού οδηγεί αυτό. Και μάλιστα με τιμωρία τη φυλάκιση. Φιμώνει την τέχνη και την αποστεώνει από βασικά της στοιχεία όπως η θέση απέναντι στα πράγματα και η κριτική…

Η παράγραφος 1γ του άρθρου 32 αφορά και στους χρήστες οι οποίοι αναρτούν οπτικοακουστικό υλικό σε πλατφόρμες διαμοιρασμού. Ουσιαστικά αυτές οι διατάξεις μπορούν να αξιοποιηθούν για τον έλεγχο του περιεχομένου και πιθανή απαγόρευσή του. Αυτό θα σήμαινε φίμωση στο οπτικοακουστικό έργο αλλά και στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο.

Με βάση το τροποποιημένο σήμερα άρθρο απαγορεύεται το οπτικοακουστικό υλικό «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας».

Ποιά είναι όμως η «ομάδα ανθρώπων»; Ομάδα ανθρώπων μπορεί να θεωρείται η κυβέρνηση, ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι οι μηχανισμοί καταστολής, η εργοδοσία, οι φασιστικές οργανώσεις… Δηλαδή; Θα απαγορεύεται η Γκουέρνικα και τόσα πολλά άλλα εικαστικά έργα που έγιναν με κριτική σκέψη ή με πρόθεση διαμαρτυρίας; Τα έργα του Ντωμιέ, του Γκόγια, του Ρέμπραντ και χιλιάδων άλλων εικαστικών…Θα απαγορεύονται τα τραγούδια των αγώνων των λαών; Οι ταινίες, τα κινηματογραφικά έργα και ντοκουμέντα;

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Το ΕΕΤΕ, ο συλλογικός μας φορέας, παλεύει από την ίδρυσή του για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Ο συγκεκριμένος νόμος που φέρνει η Κυβέρνηση πνίγει, περιορίζει αυτή την ελευθερία.

Η Κυβέρνηση υποκριτικά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με ελιγμούς. Η αντιπολίτευση επίσης δεν καταψήφισε το άρθρο 8, στη συζήτηση στη Βουλή στις 11/02.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος απαιτούμε να αποσυρθούν οι διατάξεις του άρθρου 8 και η παράγραφος 1γ του άρθρου 32

Για το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Εύα Μελά Βικτώρια Νταρίλα