Η Ελλάδα κατέθεσε μία ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ads

Εξηγήσαμε, είπε ο κ. Βαρουφάκης, ότι ήρθαμε κοντά με τους θεσμούς. Οι μικρές μας διαφορές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν έλλειψη συμφωνίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε ισχυρό μήνυμα στο Eurogroup παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση που εφόσον γίνει αποδεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών.

Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο…

Ζωντανή Μετάδοση

Ads

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στο tvxs.gr:

  • Μοσκοβισί: Συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές. Είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί συμφωνία. Είναι εφικτή και αναγκαία. Έχουμε κάνει πρόοδο. Οι θεσμοί έχουν κάνει τη δουλειά τους. Όμως εδώ και δύο εβδομάδες βρισκόμαστε σε μια στασιμότητα. Έχουν γίνει προτάσεις από τους θεσμούς στην Ελλάδα. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθεσμίες. Μας μένει λίγος χρόνος για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Από τώρα προσεγγίζουμε προς το τέλος και κάνουμε έκκληση, ως Κομισιόν, να επανέλθει στο τραπέζι κάνοντας εύλογους συμβιβασμούς ώστε να αποφευχθεί κάποια αρνητική εξέλιξη. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε νύχτα και ημέρα για να φτάσουμε στη συμφωνία με την Ελλάδα
  • Ντάισελμπλουμ: Στείλαμε μήνυμα στις ελληνικές αρχές πως θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις της ώστε να υπάρξει μια συμφωνία. Έχει απομείνει λίγος χρόνος.
  • Δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Nτομπρόφσκις, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ωστόσο όπως τόνισε, στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα ασχολείται σοβαρά με τις διαπραγματεύσεις.
  • Ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Αναμένεται η Συνέντευξη Τύπου
  • Δραγασάκης: Μικρές πλέον οι διαφορές με τους πιστωτές: Την αισιοδοξία ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης είναι πλέον μικρές εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στα γραφεία της Ένωσης.
  • Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup. Μετά τις 20:00 αναμένεται η Συνέντευξη Τύπου. 
  • Δεν υπάρχει άλλη υπομονή με την Ελλάδα, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γερκ Σέλινγκ, καθιστώντας αναγκαία την παρουσίαση μίας νέας πρότασης από την πλευρά της Αθήνας. Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός υποστήριξε ότι «περιμένουμε μία νέα λίστα από τους Έλληνες». Αναφερόμενος στο Grexit, τόνισε ότι θα έχει σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, εξήγησε, θα αποδειχθεί καταστροφικό για την ίδια την Ελλάδα.

  • Να προβεί σε νέες υποχωρήσεις κάλεσε την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι «η όποια κίνηση γίνει, πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας», προσθέτοντας πως η Αθήνα «πρέπει να κάνει κάτι από αυτά που έχει δεσμευτεί». Παράλληλα, τόνισε ότι προς το παρόν Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, βάσει του τρέχοντος προγράμματος. Τέλος, αναγνώρισε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση.

  • Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για μία θετική έκβαση στο σημερινό Eurogroup, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκεαλ Νούναν, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο ίδιος ωστόσο εκτίμησε πως υπάρχει και ο χρόνος και ο χώρος ώστε να υπάρξει συμφωνία, ενώ επανέλαβε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καταρτίσει έκτακτα σχέδια ώστε να αντιμετωπίσει τα «απόνερα» ενός ενδεχόμενου Grexit.

  • Κομισιόν – ΕΚΤ επεξεργάζονται σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους: Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και της Κομισιόν εξετάζουν τις τελευταίες ώρες ένα κείμενο, το οποίο θα αναφέρεται στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
  • Επιβεβαίωση από Κομισιόν για τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου-Γιούνκερ: Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαιώσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα με τον πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με φόντο τις προσπάθειες για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.
  • Μέρκελ: Εφικτή μια συμφωνία – Θέλω την Ελλάδα στο ευρώ: «Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, αλλά η μπάλα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια πλέον», δήλωσε την Πέμπτη από το βήμα της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Όπως είπε είναι «πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα», σημειώνοντας και πάλι πως «η αρχή είναι μεταρρυθμίσεις έναντι βοήθειας». «Αυτή είναι η αρχή για τη συνέχιση της συζήτησης», είπε.
  • Εκβιαστικά διλήμματα και κινήσεις στο «παρά ένα» του Eurogroup: Οι τελευταίες κινήσεις Αθήνας και Βρυξελλών λίγες μόλις ώρες προτού ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, αλλά και τα εκβιαστικά διλήμματα στα οποία προχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών με φόντο τη διαπραγμάτευση δεσπόζουν σήμερα Πέμπτη στα πρωτοσέλιδα του έντυπου πολιτικού και οικονομικού Τύπου.
  • Σαπέν: Αγώνας μέχρι τέλους για μια συμφωνία με την Ελλάδα: Με δηλώσεις του την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθει, για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
  • Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση σενάρια περί ελέγχου των κεφαλαίων (capital control), επισημαίνοντας, παράλληλα ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα ισχυρό.
  • Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της αδιαλλαξίας Σόιμπλε:  Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε και η γερμανική ηγεσία της Ευρωζώνης έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν και να διατηρούν μία αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Όμως η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους που ανέρχεται σε 317 δισεκατομμύρια ευρώ  δεν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς. Το ελληνικό χρέος είναι αμελητέας σημασίας, σε σύγκριση με το χρηματοπιστωτικό δυναμίτη των γερμανικών (και άλλων) τραπεζών, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δίνει καθημερινά περισσότερα σημάδια ανάφλεξης.
  • Guardian: Το πρωτοσέλιδο κι οι 6 αριθμοί που σοκάρουν την Ευρώπη: Μ’ ένα πρωτοσέλιδο που σοκάρει την Ευρώπη κυκλοφορεί σήμερα ο Guardian. Με την φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα μέσα στην ελληνική σημαία και με τον τίτλο «Ελλάδα: Δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει», η βρετανική εφημερίδα αποτυπώνει με έξι μόνον αριθμούς το τέρας της κρίσης και τις δραματικές της συνέπειες.
  • Τσίπρας προς πιστωτές: Η απόφαση είναι πια δική σας…: O κύβος ερρίφθη, τα χαρτιά είναι πλέον ανοιχτά πάνω στο τραπέζι, και το δίλημμα περνά αποκλειστικά στους πιστωτές. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει τη ρήξη αλλά δεν σκοπεύει και να αυτοχειριαστεί μαζί με τους συνταξιούχους όλης της χώρας, και η Ευρώπη των Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ καλείται τώρα να πάρει εκείνη της αποφάσεις.