Δεκτή έκανε το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης της αναισθησιολόγου που κατηγορούνταν για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας, που έχασε την ζωή της μετά από χειρουργείο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, το Δεκέμβριο του 2015.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δικαστήριο που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2021 -περισσότερα από 5 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν και μετά από μια δίκη που διήρκεσε σχεδόν 6 μήνες- το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε αθωώσει την αναισθησιολόγο, η οποία κατηγορείτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ωστόσο, ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση και η αναισθησιολόγος θα επέστρεφε στο εδώλιο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό είχε οριστεί για σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης της αναισθησιολόγου έκαναν ένσταση απαραδέκτου της εισαγγελικής έφεσης ως αόριστης, η οποία έγινε δεκτή, με συνέπεια την ισχύ της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης. Έτσι φαίνεται ότι η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Ποια ήταν η κατηγορία

Η γιατρός κατηγορήθηκε ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια της αφύπνισης και της αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε η 4χρονη, με βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία, μετά την επέμβαση αδενοειδεκτομής, δηλαδή για κρεατάκια, στην οποία είχε υποβληθεί.

Ads

Κατά το κλητήριο θέσπισμα, η αναισθησιολόγος φέρεται να χορήγησε στο παιδί υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες, ενώ και ο τρόπος χορήγησής τους δεν έγινε, όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με την διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους.

Συγκεκριμένα, η γιατρός φέρεται να χορήγησε ενδομυϊκώς με υπερβολική ταχεία έγχυση και εφάπαξ δόση 200 mgr αδρεναλίνη, ενώ δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων 5 λεπτών, ως όφειλε, τις κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες, γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων της 4χρονης, η οποία εξελίχθηκε σε οξύ πνευμονικό οίδημα και καρδιογενή καταπληξία.

Το παιδί το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στη ΜΕΘ παίδων του ΠΑΓΝΗ, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, πέθανε λίγες ώρες αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου.

Έκανα οτιδήποτε για να τη σώσω

Της πρώτης δίκης είχε προηγηθεί, η ανάγνωση της έκθεσης που είχαν συντάξει το προηγούμενο διάστημα τρεις πραγματογνώμονες-γιατροί που είχαν διοριστεί από την Έδρα. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι ίδιοι συνέτειναν στο συμπέρασμα ότι στην αντιμετώπιση του περιστατικού ακολουθήθηκαν τα σωστά βήματα και δεν υπήρχε κάποια επιπλέον ιατρική πράξη που να μπορούσε να αναστρέψει το αναφυλακτικό σοκ στο οποίο αποδίδουν την κατάληξη του παιδιού.

Η ίδια η γιατρός είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, κατά την απολογία της, τον Δεκέμβριο του 2020, ότι «καταλαβαίνω απόλυτα και δικαιολογώ τον πόνο των γονιών. Αυτός ο πόνος δεν αντισταθμίζεται από κανέναν άλλο. Θέλω να τους πω ότι έκανα τα πάντα για να τη σώσω».

Μεταξύ άλλων, η γιατρός είχε πει κατά την απολογία της ενώπιον του δικαστηρίου ότι το επίμαχο περιστατικό έχει σημαδέψει τη ζωή της. Η αναισθησιολόγος είχε αναφέρει τότε ότι προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να αποτρέψει «το μοιραίο, το οποίο τελικά δεν αποφεύχθηκε», καθώς ήταν «τέτοιας έντασης η αλλεργική επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό του παιδιού, που έβλαψε συστηματικά και ταυτόχρονα την καρδιά και τους πνεύμονες και προκάλεσε αιμοδυναμική κατάρρευση» στο παιδί.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου του 2015, η 4χρονη Μελίνα από τη Νεάπολη εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για “κρεατάκια”, όπως αναφέρει το Cretapost.gr.

Αρχικά η 4χρονη Μελίνα πέρασε από προεγχειρητικό έλεγχο όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα και την Δευτέρα εισήχθη για το προγραμματισμένο χειρουργείο με τους γιατρούς να προχωρούν στην αφαίρεσή τους και στην τοποθέτηση σωλήνων στα αυτιά.

Κατά την διάρκεια της ανάνηψης η 4χρονη Μελίνα παρουσίασε επιπλοκές με τους γιατρούς να την διασωληνώνουν ξανά και να την μεταφέρουν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ