Σε τουριστικό κατάλυμα έχει μετατραπεί το «σπίτι του Άρη» στη Γαύδο, όπως έχει μείνει ιστορικά γνωστό. Πρόκειται για το σπίτι που έχτισε ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ, όταν εξορίστηκαν στο μικρό νησί. Σε αυτό το σπίτι  βρήκαν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Μενέλαος Λουντέμης. Το μικρό κτίσμα που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο πλέον νοικιάζεται μέσω airbnb με τιμή 17 ευρώ τη βραδιά. 

Ads

Στο σπίτι έχουν γίνει παρεμβάσεις ήδη από τότε που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, το 1999 επί υπουργίας της Ελισάβετ Παπαζώη. Αρχικά, μετατράπηκε σε καφενείο αλλά εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιείται και ως τουριστικό κατάλυμα. Στο airbnb διαφημίζεται ως «The house of the Exiles» (το σπίτι των εξόριστων) που επιτρέπει στους φιλοξενούμενους να κοιμηθούν μέσα στην εξοχή, έχοντας παράλληλα κάποιες ανέσεις. Το κατάλυμα έχει μεγάλη ζήτηση. Όλος ο Αύγουστος, εκτός από τρεις μέρες, είναι αυτή τη στιγμή κλεισμένος.

«Εμείς εδώ συντηρούμε το “Σπίτι των Εξόριστων” και υπάρχει ένα καφενείο, όπου ο κόσμος αφήνει όσα χρήματα θέλει για να μας βοηθήσει να συντηρούμε το χώρο. Έρχονται και φίλοι και συμβάλλουν με προσωπική εργασία. Η καταχώριση στην AirBnb έχει γίνει λόγω του ιδιοκτήτη, ο οποίος ήθελε ένα κάπως πιο συγκεκριμένο ποσό, ως έσοδο», λέει, στο newsit, η γυναίκα που φροντίζει το χώρο και υποδέχεται τους τουρίστες, σε αυτόν.

«Έχουν γίνει τα απαραίτητα, γιατί ο χώρος είναι ιδιόκτητος. Ο ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει να βάλει το χώρο στην AirBnb, με όλα τα κατάλληλα και νόμιμα στοιχεία. Έχει δικαίωμα να το νοικιάσει, εφόσον έχει τα κατάλληλα έγραφα καταχωρημένα στην Εφορία. Εμείς, απλώς συντηρούμε το χώρο. Μας αρέσει να μένουμε στη Γαύδο και έχουμε κάνει σχετική συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει δυο σημεία στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν επισκέπτες». 

Ads

«Έχουμε πιέσει να απαλλοτριωθεί και να γίνει μουσείο. Είναι χώρος μνήμης, είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικός και διατηρητέος. Το κόστος δεν είναι τεράστιο, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Θα παλέψουμε για να γίνει μουσείο ο χώρος. Έχουμε κάνει πολλές ενέργειες, αλλά δεν καταφέραμε κάτι. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει να ενδιαφερθεί το κράτος. Και η Περιφέρεια. Πρέπει το κτίριο να αξιοποιηθεί. Δεν τιμάει κανέναν αυτό που συμβαίνει εκεί», λέει από την πλευρά του, ο Αλέκος Μαρινάκης, γραμματέας Τοπικής Οργάνωσης ΚΚΕ Χανίων. «Έχουν γίνει πολλές αλλοιώσεις στο χώρο. Έγιναν προσθήκες, άλλαξε η διαρρύθμιση του χώρου, έχουν εξαφανιστεί τα ονόματα των αγωνιστών που έμειναν εκεί και ήταν χαραγμένα στον κορμό του δέντρου που στηρίζει τη στέγη του σπιτιού».