Στο 90% της κανονικής σύνταξης θα ανέρχεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγείται στον ασφαλισμένο μετά την αίτησή του για συνταξιοδότηση. Τις αιτήσεις θα υποδέχεται ειδικό Σώμα Επιθεωρητών το οποίο θα έχει συγκροτηθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Ads

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα πιστοποιημένων επιθεωρητών το οποίο θα έχει την ικανότητα να απονέμει γρήγορα τις συντάξεις στους δικαιούχους και να διασφαλίζει ότι ύψος των προσωρινών συντάξεων θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εκείνο της κανονικής, να φθάνει το 90% ή και να το υπερβαίνει» τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κουτρουμάνης, η εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής σύνταξης αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε πριν από τις γιορτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΚΑ βάσει της σχετικής πρότασης που υπέβαλε η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε πως η προσωρινή σύνταξη θα ισχύει για όλα τα Ταμεία και για τη διαδοχική ασφάλιση.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ ζητεί να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο της προσωρινής σύνταξης, προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και να απoσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Ads

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ, η λύση αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη αφού η σύνταξη απονέμεται εύκολα και πρακτικά και κάθε συνταξιούχος λαμβάνει ένα ποσό, το οποίο θα του επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωσή του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής οριστικής σύνταξης. Παράλληλα οι υπηρεσίες του Ιδρύματος θα ανακουφισθούν από την συνεχή πίεση του κοινού για ενημέρωση και πληροφορίες για την πορεία της σύνταξης και θα μειωθεί ο χρόνος απονομής της οριστικής σύνταξης, εφόσον η μείωση της συναλλαγής με τους ασφαλισμένους θα αυξήσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προτείνει τη δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης όλης της Αττικής. Παράλληλα με την αίτηση οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν και το έντυπο προσωρινής σύνταξης, όπου θα δηλώνουν υπεύθυνα το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ και στα τυχόν άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η διαδικασία της έκδοσης προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται και σήμερα αλλά προαιρετικά μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται μέσα σε ένα μήνα, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα. Σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ περιμένουν 8 έως και 10 μήνες για να πάρουν τη σύνταξή τους, η οποία σε ποσοστό 70% των συντάξεων δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, ενώ η καθυστέρηση στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση μπορεί να ξεπεράσει και τους 18 μήνες.