Στο 4,90% διαμορφώθηκε τελικά το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων σήμερα Τρίτη, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι θα ξεπεράσει το 5%. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1.95 δισ. ευρώ. Τα νέα γραμμάτια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιών τίτλων που λήγουν.
Ads
Το επιτόκιο είναι λίγο υψηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, οπότε είχε διαμορφωθεί στο 4,82%. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία έκδοση τίτλων μετά τον Δεκέμβριο, κατα τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημοπρασία.
Το Δημόσιο αναζητούσε κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον και συνολικά συγκέντρωσε 1,95 δισ. ευρώ, καθώς έλαβε 450 εκατ. ευρώ από συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές. Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,44 καθώς εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές λόγω του υψηλού επιτοκίου.
Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 14 Σεπεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 1,17 δισ. ευρώ. Στις 13 Ιουλίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,65% και ο συντελεστής κάλυψης στο 3,64.
Οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του 2011 αναμένεται να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ. Οι λήξεις εντόκων γραμματίων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα εξόφλησης, φτάνουν σε 18 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι λήξεις εντόκων που θα εκδοθούν εντός του 2011 (τρίμηνα και εξάμηνα), το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.
Η δαπάνη για τόκους του δημόσιου χρέους θα ανέλθει στα 15,92 δισ. ευρώ ή 6,9% του ΑΕΠ, έναντι 13,26 δισ. ευρώ το 2010. Ακόμα, το ποσό των τόκων του 2011, αναθεωρήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εκδόσεων εντόκων και της ανόδου των επιτοκίων, αφού αρχικά προσδιοριζόταν σε 14,9 δισ. ευρώ.
Eντός του Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ύψους 4,48 δισ. ευρώ, αλλά με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν ήδη διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ. Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.
Την εβδομάδα αυτή πραγματοποιούνται και οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων για το έτος στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Πεταλωτής: Επιτυχημένη η δημοπρασία
Απέκλεισε για ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και χαρακτήρισε επιτυχημένη τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, «μιας και διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον διεθνώς, σε μια άσχημη συγκυρία».
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι για άλλη μια φορά διαψεύδονται όσοι μιλούσαν για υπέρογκα επιτόκια που θα υπερέβαιναν το 5% και το 6% και υπογράμμισε ότι η αύξηση συμμετοχής των ξένων στη δημοπρασία, μαρτυρά την εμπιστοσύνη τους στη χώρα μας, αλλά και τη διαρκώς ανακτώμενη αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.
«Είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν είναι όπως έπρεπε να είναι, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα είναι ότι εμείς αποκλείουμε αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι όσο το κάνουμε αυτό, η τήρηση των στόχων αποδίδει κιόλας», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. «Εχουμε συνηθίσει τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ειδικά εδώ και μεγάλο διάστημα να αδικούν την κατάσταση στη χώρα μας» υπογράμμισε.
Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου πιθανόν να συζητηθεί το Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. «Υπάρχει περίπτωση στο Eurogroup να υπάρχει θέμα επιμήκυνσης, οπότε εκεί θα δούμε και τη θέση της Ελλάδας και πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από οποιαδήποτε απόφαση αυτού του σημαντικού κοινοτικού οργάνου», συμπλήρωσε. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ευρωομόλογο είναι μια σημαντικότατη απόφαση, πολύ σύνθετη και με πολλές παραμέτρους και επεσήμανε ότι είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πλέον έχει λάβει ευρωπαϊκή διάσταση.
Παπακωνσταντίνου: «Συστημική η κρίση στην ευρωζώνη»
Συστημική χαρακτήρισε την κρίση στην ευρωζώνη από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένα συστημικό θέμα για την Ευρώπη» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός, αποδίδοντας την επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων σε ευρύτερες αναταράξεις της αγοράς παρά στην ύπαρξη πραγματικού κινδύνου στάσης πληρωμών.
«Τα περιθώρια (spreads) παραμένουν εκεί που βρίσκονται εξαιτίας των γενικότερων αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και σημείωσε ότι περιμένει από τις Βρυξέλλες να λάβουν «μείζονα απόφαση», η οποία «θα ξεκαθαρίσει μια και δια παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας χρέους στην ευρωζώνη».
«Όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί που πρέπει να ενεργοποιηθούν θα είναι εκεί ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι η ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπιστεί το νόμισμά της, θα υπερασπιστεί τις χώρες που κάνουν ότι πρέπει να κάνουν ώστε να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και επίσης ανταγωνιστικές στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.
ΝΔ: Υψηλό το επιτόκιο
Υψηλό θεωρεί το επιτόκιο της σημερινής δημοπρασίας των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι το κόστος δανεισμού επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των πολιτών.
«Το κόστος της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων είναι, πράγματι, ιδιαίτερα υψηλό για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Καθιστά ακόμη πιο επώδυνες τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Ειδικότερα, η απόδοση της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων ανήλθε στο 4,9%, και είναι υψηλότερη τόσο των αντίστοιχων εκδόσεων μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης (4,82% το Νοέμβριο, 4,54% τον Οκτώβριο, 4,82% το Σεπτέμβριο και 4,65% τον Ιούλιο) όσο και αυτών πριν την υπογραφή του «Μνημονίου» (4,55% τον Απρίλιο, 1,38% τον Ιανουάριο και 0,59% τον Οκτώβριο του 2009).Το σημερινό υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας και η διατήρηση των σπρεντ σε υψηλά επίπεδα, υψηλότερα απ’ ό,τι πριν την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, αποτυπώνουν, εκτός από τις αβεβαιότητες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το αδιέξοδο της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του υψηλού και με δυναμική δημόσιου χρέους» επισήμανε σε σχετική δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >