Στο 4,10% διαμορφώθηκε σήμερα το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μέσω εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Στη σημερινή δημοπρασία αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ.

Ads

Στην προηγούμενη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων, που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 390 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,85%.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,45 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 5,08 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους .

Ο ΟΔΔΗΧ σκόπευε σε δανεισμό 1,25 δισ. ευρώ , ωστόσο αποδέχτηκε και συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Ads

Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα κοντά στις 1.140 μονάδες βάσης, η διαφορά αποδόσεως επιτοκίου του πενταετούς ομολόγου κινείται στις 1.728 μονάδες, ενώ το spread του διετούς τίτλου έχει αναρριχηθεί στις 1.854 μονάδες βάσης.

Η Ρωσία αγοράζει ομόλογα εκτός ελληνικών και ιρλανδικών

Εκτός της λίστας των επενδύσεών της θέτει η Ρωσία τα ελληνικά και τα ιρλανδικά ομόλογα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας στην ρωσική τηλεόραση Russia Today, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Kudrin, δήλωσε πως η χώρα επενδύει τα επιπλέον έσοδά της από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες σε αμερικανικά, ευρωπαϊκά, ιαπωνικά και βρετανικά κρατικά ομόλογα, ενώ από τη «λίστα» εξαιρεί τα ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα.

Ο κ. Kudrin εκτίμησε πως τα ρωσικά εταιρικά και κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση, όσο η Ρωσία ανταποκρίνεται σε αυστηρές μακροοικονομικές παραμέτρους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρέος της Ρωσίας ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Η αναδιάρθρωση δεν λύνει το πρόβλημα