Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τo Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, από το δυσοίωνο 1,4% που προέβλεπαν οικονομολόγοι χθες σε δημοσκόπηση του Reuters. Το α’ τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Ads

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (εκτιμήσεις) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές 2000, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 σημείωσε μείωση κατά 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι 2,6% που ήταν η αντίστοιχη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2009.

Στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης συνέβαλαν τόσο η πτώση στις επενδύσεις όσο και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Θετική επίπτωση είχε αντίθετα η βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών, η οποία και πάλι αποδίδεται στην ύφεση.

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναμένεται να ενταθούν και οι πληθωριστικές πιέσεις το επόμενοι διάστημα καθώς οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον περασμένο Μάρτιο σημείωσαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009.

Ads

Το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε κατά 2%, ενώ για το τρέχον έτος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι θα μειωθεί κατά 4%.

Παράλληλα, μελέτη της Alpha Bank προβλέπει εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,1% το τρέχον έτος, από 1,2% το 2009. Σύμφωνα με τη μελέτη, η τελευταία αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο 5,2% το Μάιο και τον Ιούνιο. Από τον Ιούλιο αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία λόγω της κάμψης της εγχώριας ζήτησης.

Την ίδια ώρα, σε προβλέψεις σοκ για την ανεργία προχώρησε το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2013 πιθανόν θα φτάσει στο 15%. Αναφορικά για το χρέος αναφέρεται ότι θα φτάσει το 150% του ΑΕΠ το 2013 πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται, ενώ επιμένει στην πλήρη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο. Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη η Ελλάδα έλαβε 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέρος της πρώτης δόσης του δανείου, ύψους 14,5 δις ευρώ, που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, αναφορικά με την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή ένωση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο +0,5% και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο +0,3%.

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, μετά από σημαντικές διακυμάνσεις. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.749,59 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,82%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 150,339 εκατ. ευρώ.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε και σήμερα. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2688 δολάρια από το επίπεδο των 1,2699 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2686 δολάρια.

Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη βλέπει ο Νουριέλ Ρουμπινι

«Πιθανό», χαρακτηρίζει ο αποκαλούμενος και ως «Δρ. Καταστροφή», Νουριέλ Ρουμπινί, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, εκτιμώντας πως η χώρα αλλά και άλλες «δυσκίνητες» οικονομίες της περιοχής ενδεχομένως να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ, τα επόμενα χρόνια.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο Ρουμπινί εκτίμησε πως είναι «αδύνατη» η επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 13% στο 3%, ενώ εκτίμησε ότι μέτρα λιτότητας που δεσμεύτηκε να λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για λήψη οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ δεν θα εφαρμοστούν στο βαθμό «που χρειάζεται».

Διαβάστε επίσης:
Ερωτηματικά για το νέο πακέτο μέτρων θέτει το ΔΝΤ
Εκταμιεύεται η πρώτη δόση του δανείου από την Τρόικα