Ακόμη μεγαλύτερη φαίνεται πως είναι το τελευταίο διάστημα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, με φόντο την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Αγγελόπουλου στη Ναυτεμπορική, ειδικοί επιστημονικοί φορείς εντοπιζουν το μέγεθος της απώλειας μέχρι τον Απρίλιο (πριν δηλαδή ενσωματωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%) στα επίπεδα του 18%.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εργασίας αναφέρουν πως οι συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις επηρεάζουν τουλάχιστον 600.000 απασχολούμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στο tvxs.gr επί του ζητήματος ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ ΓΣΕΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιώργος Αργείτης, σημείωνε χαρακτηριστικά ότι “πολλοί από τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βρίσκονται όχι απλά στο όριο της φτώχειας, αλλά πιθανότατα και κάτω από αυτό. Έχει αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό των εργαζόμενων νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση υλικής στέρησης, δηλαδή κοντά σε αυτό που ονομάζουμε απόλυτη φτώχεια”.

Ads

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, εκτιμήσεις των ειδικών θέλουν η όποια μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, να κυμαίνεται στα επίπεδα 10 – 12%, ακόμα και μετά την αύξησή του, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από 1η Μαϊού. Αυτο φαίνεται να οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 10,2% τον Απρίλιο, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για περαιτέρω άνοδο και τον Μάιο

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, το υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν το πρόβλημα και εκτιμούν ότι ίσως κατά τους θερινούς μήνες, που η επίδραση από το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα υπάρχει, καταστεί εφικτό η επίδραση στην αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να περιοριστεί κάπως.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι μεγάλοι χαμένοι είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και οι ανειδίκευτοι εργάτες, που λαμβάνουν τις πιο χαμηλές αποδοχές. Επίσης, χαμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λιγότερα από 10 έτη προϋπηρεσίας, καθώς δεν λαμβάνουν το bonus από τις τριετίες (έως 30%). Έτσι, πιέζονται πολύ περισσότερο τα εισοδήματά τους, με συνέπεια σε περιόδους αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να «βγει ο μήνας».

Τα στοιχεία αυτά, θα περιγράφονται με σαφήνεια στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, που  αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.