Στο 15,4% του ΑΕΠ, αναθεώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ αναπροσάρμοσε το περυσινό δημόσιο χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ. Σε σχέση με τα αρχικά στοιχεία το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 1,8% και το περυσινό χρέος κατά 11,7% του ΑΕΠ.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, τόσο τα στοιχεία για το έλλειμμα όσο και τα στοιχεία για το χρέος αναθεωρούνται βάσει νέων δεδομένων για το πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ των τελευταίων ετών, τη συμπερίληψη στον τομέα της γενικής κυβέρνησης ελλειμματικών δημόσιων επιχειρήσεων και την επανεκτίμηση του αποτελέσματος των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Έτσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2006 τοποθετείται στο 5,7% του ΑΕΠ (12,1 δισ. ευρώ), το έλλειμμα του 2007 στο 6,4% του ΑΕΠ (14,4 δισ. ευρώ), του 2008 στο 9,4% του ΑΕΠ (22,3 δισ ευρώ) και του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ (36,1 δισ. ευρώ).

Το δημόσιο χρέος του 2006 τοποθετείται στο 106,1% του ΑΕΠ (224,2 δισ. ευρώ), το χρέος του 2007 στο 105% του ΑΕΠ (238,5 δισ. ευρώ), του 2008 στο 110,3% του ΑΕΠ (261,3 δισ. ευρώ) και το χρέος του 2009 στο 126,8% του ΑΕΠ (298 δισ. ευρώ). Σημειώνεται πως οι αναφορές της Eurostat δεν συνοδεύονται από επιφυλάξεις. Δηλαδή, τα εν λόγω στοιχεία δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν στο μέλλον και θεωρούνται τα τελικά αποδεχόμενα από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες.

Ads

Το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ είναι δυνατό να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου, εκτίμησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησής του με το Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η παράταση θα αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Εκτίμησε ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα. Υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία αφορούν στο έλλειμμα που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος προσαρμογής, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι φέτος το έλλειμμα πα περιοριστεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

«Το αν η επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2011 ή σε διάστημα τριετίας, είναι ένα από τα θέματα που διαπραγματεύεται η τρόικα με τις ελληνικές αρχές» δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα.

O κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν, όπως κάθε τρίμηνο, την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι βάσει αυτής της αξιολόγησης θα αποφασιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Η Επιτροπή πάντως φαίνεται ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια που μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Αλταφάζ αναφερόμενος στο 2010, ο στόχος ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2009. «Ο στόχος αυτός όχι μόνο έχει εκπληρωθεί, αλλά και έχει ξεπεραστεί» τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της και βρίσκεται στο σωστό δρόμο» υπερθεμάτισε, προσθέτοντας ότι η επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat είναι σημαντική και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.


Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου 2006-2009. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας.

Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή τα 36,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, της τραγικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου που με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τη Eurostat έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου των ασφαλιστικών φορέων.

Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ ή 36.150 εκ. ευρώ. Μια αύξηση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:

• Ένταξη στην Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ)
• Προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ)
• Μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%)

Η αναθεώρηση επηρεάζει προφανώς και τα στοιχεία του δημοσίου χρέους, στο οποίο ενσωματώθηκαν τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση. Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης του 2009 αναθεωρήθηκε στα 298.032 εκ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:

• Ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκ. ευρώ)
• Προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκ. ευρώ)

Με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat αποδεικνύεται και το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009 και την αποστολή δεδομένων που εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Μια προσπάθεια που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα και οδήγησε στην πιο μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετώπισε η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της.

Το ύψος του ελλείμματος του 2009, όπως διαμορφώνεται μετά την πραγματική αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης που κληροδοτήθηκε στη χώρα και στους πολίτες από την προηγούμενη Κυβέρνηση, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σημείο εκκίνησης για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία, η Ελλάδα καταφέρνει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα – και στην Ευρωζώνη. […] Η πρωτόγνωρη αυτή μείωση είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για «υστερήσεις», «αποτυχία» και «ελάχιστη μείωση του ελλείμματος» στην εκτέλεση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών. Έχοντας επιτύχει αυτό το μέγεθος προσαρμογής, η Ελλάδα αποδεικνύει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Εάν δεν είχε υπάρξει η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος, η Ελλάδα θα επιτύγχανε το στόχο του 8,1%.

Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζεται, αλλά από μια νέα αφετηρία για το 2010, η προσπάθεια για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος και τη δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014. Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο».

Νέα μέτρα φέρεται να ζητά η τρόικα

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πραγματοποίησαν σήμερα οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας των δανειστών, οι οποίοι θα ελέγξουν την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας προκειμένου να εγκριθεί η τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δις. ευρώ. Αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ζητήσει επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 σε δύο έτη.

Οι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, εξετάζουν από σήμερα την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και τα μεγέθη του νέου, αλλά και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ζητήσει. Οι κ.κ. Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ, θα επισκεφθούν, επίσης, άλλα υπουργεία, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Πάντως, οι ελεγκτές της τρόικας φέρονται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι:

-Η άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%
-Το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων, με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας
-Το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων
-Οι νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις
-Οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως και να ‘χει, τα σενάρια θα λάβουν τέλος τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Από την κυβερνητική σύσκεψη του Σαββάτου, πάντως, το βασικό μήνυμα που δόθηκε ήταν όχι σε νέα μέτρα, τα οποία εκτός από την επ’ αόριστο παράταση της ύφεσης θα είχαν ως αποτέλεσμα και μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη. Χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» επιβεβαίωνε τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος από τις αρχές Οκτωβρίου τόνιζε ότι συζητείται με την Ελλάδα η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, σημειώνοντας όμως ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αύριο, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας, την δημοσιονομική πρόοδο των τελευταίων μηνών, αλλά κυρίως για τις επιβαρύνσεις που προέκυψαν από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006 -2009. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες το αργότερο το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή δεν θα μετέχει στο Συμβούλιο Ecofin, καθώς θα πρέπει να συντονίσει τις επαφές της τρόικας με τα υπόλοιπα υπουργεία και να φροντίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με τον Προϋπολογισμό 2011.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει στο Eurogroup ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 πρωτοφανή δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 14 δισ. ευρώ και θα επισημάνει πως οι επιβαρύνσεις που προέκυψαν από τους ελέγχους της Eurostat και οδήγησαν στα επίπεδα του 16% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009 αφορούν σε πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν πρέπει να υπονομεύσουν την τρέχουσα προσπάθεια. Έτσι, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 όχι σε ένα, αλλά σε δύο έτη, ώστε η μείωση του ελλείμματος να εξελιχθεί πιο ομαλά.

Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες 15 ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών έχουν υπάρξει επαφές με Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη για μια πιο ελαστική στάση σε ό,τι αφορά την τήρηση του μνημονίου. Σημείο αναφοράς για κάτι τέτοιο θα είναι ότι η επιβάρυνση που θα δεχθεί το έλλειμμα του 2010 θα προέρχεται κυρίως από το παρελθόν. Τα αποτελέσματα -σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής- θα είναι ένα «ναι» από το ΔΝΤ ένα «ίσως» από την ΕΚΤ και ένα «όχι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου για να κερδίσει σε αξιοπιστία. Κάθε συζήτηση για αλλαγή στόχων θα οδηγήσει σε απώλεια αξιοπιστίας. Έτσι, όλα όσα κερδήθηκαν θα χαθούν σε μια στιγμή» δήλωσε πάντως ο Bini Smaghi στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Πεταλωτής: «Δεν υπάρχει αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου»

“Δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου” διαβεβαίωσε από το pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, υπάρχει μια γενική συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει συζήτηση με την τρόικα, δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης» διευκρίνισε.

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας εν όψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης, πως δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν μέτρα για περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε φορολογία πέρα από αυτή που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά ούτε και απολύσεις. Τόνισε επιπλέον ότι υπάρχει περίπτωση να περικοπεί η σπατάλη στο δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εξορθολογισμός της λειτουργίας του δημοσίου.

Σε ερώτηση αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η κυβέρνηση τη θέση της σχετικά με την αύξηση της φορολογίας, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι παράμετροι που υπάρχουν είναι ανοιχτές και ότι από εκεί και πέρα σε βασικά ζητήματα δεν πρόκειται αν αλλάξουν. «Όπου όμως πιστεύουμε ότι μπορούμε να διευκολύνουμε και την αύξηση των εσόδων και την ισορροπία, ώστε τα εισοδήματα να αναπληρώνονται» συμπλήρωσε «σαφώς και είμαστε ανοιχτοί».

Διαβάστε σχετικά:
Χανς -Βέρνερ Ζιν: “Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της για να μην πνιγεί…”

Κινητοποιήσεις σήμερα στο κέντρο της Αθήνας

Αντιδράσεις για το αναθεωρημένο έλλειμμα από την αντιπολίτευση

ΕΚΤ: «Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τους στόχους της»