Εκρηξη των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος και στοιχεία που σοκάρουν. 

Ads

Με ναρκοθετημένο πεδίο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η αγορά ενέργειας, καθώς η πολύμηνη και χωρίς διαφαινόμενο χρονικό ορίζοντα ενεργειακή κρίση έχει εξαντλήσει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις, που τον Αύγουστο έφτασαν στα 337 ευρώ η μεγαβατώρα, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, οι ανεξόφλητες οφειλές προς τις εταιρείες προμήθειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», υποχρεώνοντας τη ΡΑΕ να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς και νέων «κανονιών», ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών διογκώνει συνεχώς το κόστος των κοινωνικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος. Το ποσοστό αυτό ήταν 20% πριν αρχίσει το ράλι των τιμών το περσινό φθινόπωρο.

Συνολικά έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ads

Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αναζητώντας φθηνότερο τιμολόγιο. Κάθε μήνα αλλάζουν εταιρία 50 με 60 χιλιάδες καταναλωτές, έναντι 20 χιλιάδων πριν από την κρίση.

Ακόμα, τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων δεν έχουν, λόγω χρεών, σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στη λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία. Περίπου 35.500 μετρητές προστέθηκαν σε αυτή το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 182.000. Πρόκειται πλέον για τον πέμπτο μεγαλύτερο πάροχο.

Η διόγκωση των χρεών ενισχύει τις πιέσεις της εταιρείας ενέργειας και όπως έχει προειδοποιήσει η ΡΑΕ, είναι πιθανό να βγάλει εκτός αγοράς κάποιες από αυτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου προεξοφλεί ακόμη υψηλότερες τιμές ρεύματος για το επόμενο διάστημα και περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά. Οι τιμές που αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου θα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές του Αυγούστου.

Οι τιμές που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από αργά το απόγευμα θα κινούνται στην περιοχή των 70 λεπτών η κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο μόλις δύο εταιρείες είχαν προσφέρει τιμές άνω των 60 λεπτών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη ΔΕΗ, η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και τον Αύγουστο είχε δώσει τη χαμηλότερη τιμή, στα 48,6 λεπτά την κιλοβατώρα, με τις πληροφορίες να φέρουν την επιχείρηση να διαμορφώνει τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου ακόμη και πάνω από τα 70 λεπτά.