Οιεπερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, αποτελούν αναμφισβήτητα κεντρικούς παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό αποτέλεσμα της διπλής κάλπης του Μαΐου. Άλλωστε, μια Περιφέρεια με κάτι λιγότερο από τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους – που αντιστοιχούν σχεδόν στο 30% του εκλογικού σώματος της χώρας – είναι προφανές ότι συγκεντρώνει την προσοχή όλων και αποτελεί το βαρόμετρο όλων των εκλογικών αναμετρήσεων. Ο Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης* σχολιάζει τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr.
 

Ads

Δύο περίπου μήνες πριν τις εκλογές, η μάχη της Περιφέρειας έχει ακόμα πολύ δρόμο και πάντως δεν μπορεί κανείς ακόμα να δείξει – με έναν έστω αξιοπρεπή βαθμό αξιοπιστίας – τον τελικό νικητή. Ωστόσο, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για την εξέλιξη της μάχης αυτής.
 
Ο κ. Σγουρός ξεκινάει από πλεονεκτική θέση, έχοντας υψηλή αναγνωρισιμότητα και ταυτόχρονα καθαρά θετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών (30% θετικές γνώμες – 19% αρνητικές γνώμες) ενώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί το πλεονέκτημα (;) που παρέχει σ’ αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου η κατοχή του αξιώματος σε σχέση με τους επίδοξους διεκδικητές του. 
 
Πολύ κοντά βρίσκεται και η κ. Δούρου, η οποία μπορεί να ελπίζει στην βελτίωση της – όχι πάντως χαμηλής – αναγνωρισιμότητάς της, κυρίως έναντι του κύριου αντιπάλου της. Η απόφασή της να παραιτηθεί του Βουλευτικού αξιώματος εισπράττεται από το εκλογικό σώμα της Περιφέρειας θετικά, μένει να φανεί κατά πόσο αυτή η θετική αξιολόγηση θα μετατραπεί και σε ψήφο. Ιδιαίτερα καλή είναι η μέχρι στιγμής δημοσκοπική αποτύπωση της υποψηφιότητας του κ. Χαϊκάλη, ο οποίος ευνοείται ιδιαίτερα στη φάση αυτή από την σχεδόν απόλυτη αναγνωρισιμότητά του, φτάνοντας σε ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο της δύναμης που καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές.

Αρκετά πίσω στη μάχη για την είσοδο στον – βέβαιο – δεύτερο γύρο βρίσκεται ο κ. Κουμουτσάκος και υστερεί σημαντικά στον τομέα της αναγνωρισιμότητας σχεδόν όλων των αντιπάλων του (μόνο η κα Γιαννακάκη έχει χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα, κάτι που εν μέρει εξηγεί και το πολύ χαμηλό ποσοστό που καταγράφει αυτή τη στιγμή στην πρόθεση ψήφου).
 
Η χαμηλή αυτή αναγνωρισιμότητα είναι όμως και η βασική ελπίδα του κ. Κουμουτσάκου για να αναστρέψει την μέχρι στιγμής εικόνα: εφόσον βελτιώσει σημαντικά στους δύο αυτούς μήνες το δείκτη αυτό, έχει ελπίδες να βρίσκεται σε ανταγωνιστικότερη θέση και να προλάβει το τρένο του δευτέρου γύρου. Καλή επίδοση και για τον υποψήφιο του ΚΚΕ, τον κ. Θανάση Παφίλη, ο οποίος επίσης καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό του κόμματός του εν όψει Ευρωεκλογών.

Στα πιθανά δίδυμα του δευτέρου γύρου, η αναμέτρηση Σγουρού – Δούρου εμφανίζεται τελείως αμφίρροπη και κανείς δεν φαίνεται να καταγράφει ακόμα και οριακό προβάδισμα. Σε όλα τα άλλα δίδυμα, ο κ. Σγουρός και η κ. Δούρου φαίνεται να επικρατούν, εύκολα ή δύσκολα.

Ads

Θα τους πάρει Το Ποτάμι;

Σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι της Νέας Δημοκρατίας (20,4% έναντι 15,3%), ωστόσο η διαφορά των πέντε μονάδων είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τη διαφορά των δύο κομμάτων στις Βουλευτικές εκλογές του 2012. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται Το Ποτάμι πλησιάζοντας το διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου και αποτελεί το νέο και κρίσιμο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης: η εμφάνισή του φαίνεται να περιορίζει τη ροή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ανακόπτει τη δυναμική της Χρυσής Αυγής, καθώς ένα μεγάλο μέρος αγανακτισμένων ψηφοφόρων βρίσκουν πλέον έναν πιο «ευπρεπή» και  εντός του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» τρόπο να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Ταυτόχρονα, Το Ποτάμι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) αντλώντας σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων τους και λεηλατώντας την εκλογική τους βάση.

*Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis ([email protected]