Τρεις θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με το 2013 κατατάσσεται η  Ελλάδα στην Επετηρίδα της Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Διαχείριση της Ανάπτυξης (Institute for Management Development – IMD). Βρίσκεται στην 57η θέση σε σύνολο 60 οικονομιών, ενώ αρνητική άποψη εκφράζεται για την ελληνική οικονομία από στελέχη επιχειρήσεων.

Ads

Τη 60η και τελευταία θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην «οικονομική αποδοτικότητα», σύμφωνα με την έρευνα του IMD, γεγονός που συνδέεται με την πολύ υψηλή ανεργία . Την ίδια ώρα στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα η χώρα απώλεσε επτά θέσεις και βρέθηκε από την 47η το 2013 στην 54η φέτος.

Στην «κυβερνητική αποτελεσματικότητα» η Ελλάδα έχασε μια θέση σε σχέση με το 2013 και κατατάσσεται 57η. Στη νομοθεσία για το επιχειρείν καταλαμβάνει την 40η θέση από 45η το 2013, ενώ στις υποδομές η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση, δηλαδή έχασε τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2013.

Παράλληλα, η έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου καταγράφει επιδείνωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ενδεικτικά,  4.300 στελέχη επιχειρήσεων διεθνώς αξιολόγησαν αρνητικά την Ελλάδα με αποτέλεσμα να καταλάβει την 58η θέση, με την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα να ακολουθούν.

Ads

Το IMD επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προσέλκυση και υλοποίηση ξένων επενδύσεων, απλοποίηση του νομικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου και περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη για το 2014 διατηρούν οι ΗΠΑ ακολουθούν  Ελβετία (2), Σιγκαπούρη (3) το Χονγκ Κονγκ (4) Σουηδία (5) και  Γερμανία (6). Μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών της Ευρώπης , η Ιρλανδία είναι 15η , η Ισπανία 39η, η Πορτογαλία 43η , η Ιταλία 46η και η Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε 57η.