Τα θύματα της πανδημίας στην Ελλάδα ξεπέρασαν σήμερα τις 18.000 και η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της θνησιμότητας παγκοσμίως. Το ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού διατηρείται στα ύψη, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο παγκοσμίως, το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και το αντίστοιχο ποσοστό στις περισσότερες χώρες της αναπτυγμένης Δύσης, αλλά και σε χώρες ανάλογης δυναμικής.

Ads

Την ίδια ώρα, αντί ενθαρρυντικών στοιχείων, οι ειδικοί περιμένουν τα χειρότερα, προβλέποντας 20.000 έως και 25.000 θανάτους ως την Πρωτοχρονιά.

Τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Our World in Data, της παγκόσμιας πλατφόρμας που καταγράφει τα δεδομένα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη στην πρώτη 20αδα, και μάλιστα στην 14η θέση της «μαύρης» λίστας παγκοσμίως, σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η λίστα συμπληρώνεται κυρίως με χώρες των βαλκανίων, αλλά και μικρές νησιωτικές χώρες, όπως η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα ή το Τρίνινταντ και Tομπάγκο.

Ads

Συγκρινόμενη δε με χώρες του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου, αλλά και με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και του κόσμου συνολικά στις 29 Νοεμβρίου 2021 βρίσκεται στην κορυφή με 8.84 νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθούν, ενδεικτικά, η Αυστρία με 5,89, ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 4,03, η Γερμανία με 3,12, η Ολλανδία με 2,95, το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,78, ο παγκόσμιος μέσος όρος με 0,88, ενώ η Ισπανία καταγράφει ποσοστό 0,44.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πίνακες είναι δυναμικοί και τα στοιχεία που προβάλλονται αλλάζουν ανάλογα με την ημερομηνία και το χρονικό πεδίο το οποίο ζητείται

Οι προβλέψεις

Την ίδια ώρα 20.000 θα είναι οι θάνατοι ως τα Χριστούγεννα ίσως και να φτάσουν τους 25.000 ως την Πρωτοχρονιά λένε οι ειδικοί που περιμένουν τα χειρότερα.

Σήμερα, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, οι νέοι θάνατοι από το φονικό ιό ξεπέρασαν τους 100. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο  ενώ 657 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, τα οποία έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους. 


 

Σύμφωνα και με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, το μοντέλο covid19.healthdata.org προβλέπει για την Ελλάδα στις 29/12, 24.324 νεκρούς ανθρώπους συνολικά από τον covid., με τη σημείωση ότι αναφέρεται στην περίπτωση που δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

image

Αιτίες και αναγκαία μέτρα

Οι περιγραφές και οι εξηγήσεις των γιατρών της πρώτης γραμμής είναι αποκαλυπτικές και απαντούν στην «πρωτιά» της θνησιμότητας ασθενών covid ανά εκατομμύριο του πληθυσμού που βιώνει η Ελλάδα. «Πρόκειται για μαζική δολοφονία μέσα από μια δήθεν νοσηλεία» δήλωσε χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στον Αττικόν Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος, επισημαίνοντας πως «είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι και το γεγονός ότι δεν έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας, αντίθετα έχει αποδυναμωθεί, είναι κάτι παραπάνω από τραγικό». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ): «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να διαθέτει 3.000 κλίνες ΜΕΘ με βάση τα διεθνή στάνταρ. Μετά βίας εάν προσθέσει κανείς τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ και άλλες που αναπτύχθηκαν χωρίς πιστοποίηση είναι 950. Σήμερα λειτουργούν 584 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού από 973 του περασμένου χειμώνα συνυπολογίζοντας τις αυτοσχέδιες και προσωρινές ΜΕΘ με υποτυπώδη εξοπλισμό και με ανειδίκευτο προσωπικό. Με τις 7.000 αναστολές εργασίας που δεν αναπληρώθηκαν και τις 2.000 περίπου συνταξιοδοτήσεις χωρίς να γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, το σύστημα ξεπέρασε τα όριά του με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ καθημερινά. Με επιλογή ασθενών για ΜΕΘ».

Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν και μπορούν να αντιμετωπίσουν το τέταρτο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον εντατικολόγο και πρόεδρο των εργαζομένων στον Αττικόν Νοσοκομείο, Μιχάλη Ρίζο, είναι «άμεσα μέτρα εθνικοποίησης του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξης χωρίς αποζημίωση των μεγαλοϊδιοκτητών στο δημόσιο σύστημα, χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος, προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ, κλινών, χειρουργικών αιθουσών, πρωτοβάθμιων Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δωρεάν rapid test για όλους, προγράμματα μαζικού εμβολιασμού, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τα σχολεία».