Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη πως αποκλείονται οι ανασφάλιστοι ασθενείς από τη διακομιδή τους σε ιδιωτικές κλινικές, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως καταθέτει σήμερα στη Βουλή διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία, οι ανασφάλιστοι που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ θα διακομίζονται σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς δικό τους κόστος.

Ads

Σύμφωνα με «Εμπιστευτικό – επείγον» έγγραφο προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης», το ΕΚΑΒ ενημερώνει ότι θα διακομίζει σε ιδιωτικές κλινικές μόνο ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα ότι «μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Αυτό ουσιαστικά σήμαινε, ότι τα νοσοκομεία θα επέλεγαν αν θα στείλουν έναν ασθενή για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική με κριτήριο όχι τη σοβαρότητα της κατάστασής του, αλλά το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.

Ads

Το υπουργείο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Με διάταξη νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ.».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό. «Η κυβέρνηση της ΝΔ αμφισβητεί την ισότητα στην περίθαλψη. Αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή. Η σημερινή οδηγία για τη μη διακομιδή ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε ιδιωτικές ΜΕΘ, συνιστά έγκλημα και πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Η ΝΔ έρχεται να καταργήσει το δικαίωμα των ανασφάλιστων στην υγειονομική κάλυψη που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και τονιζε: 

«Αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ, επιτάσσει το δημόσιο σύστημα υγείας για τα κέρδη των λίγων. Τη στιγμή που το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων ακυρώνονται, αρνείται να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Οι ιδεοληψίες του κ. Μητσοτάκη είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών».