Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή και το Εθνικό Πάρκο επί πέμπτη ημέρα πέρασε λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Το πρωί της Δευτέρας οι ελπίδες για κατάσβεση της φωτιάς αναπτερώθηκαν καθώς στην περιοχή ξεκίνησε να βρέχει. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη 21 Ιουλίου το απόγευμα στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων, καίγοντας ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας τοπίο στο Εθνικό Πάρκο.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Δαδιά, καθώς οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά την περιοχή. Την Κυριακή 24 Ιουλίου κρίθηκε επιτακτική και η εκκένωση της περιοχής προς Σουφλί και Γιαννούλη, καθώς υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς.

► Διαβάστε επίσης: Οι αποφάσεις και τα λάθη πίσω από την καταστροφή του οικοσυστήματος της Δαδιάς Έβρου

Ads

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος». Στην περιοχή οι αρχές προσπαθούν εν μέσω της πυρκαγιάς να πραγματοποιήσουν έργα υλοτομίας και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών.

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσίαζε την Κυριακή το βράδυ η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο.

Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

►Διαβάστε επίσης: Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Ένα μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα

Στάχτη 15.000 στρέμματα…

Ήδη έχουν καεί περίπου 15.000 στρέμματα όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες», είπε, «ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες». Τόνισε δε πως πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης. Η φωτιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και τις ταΐστρες των αρπακτικών, τα οποία σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες τα έκαψε. 

«Δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνη πλέον η κατάσταση. Η φωτιά έκαψε σημεία που ανήκουν στον στενό Πυρήνα. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις, αλλά όπως μας λένε οι αρμόδιοι, το νερό δεν φτάνει στο έδαφος για να σβήσει τις φλόγες, αφού τα πεύκα κυρίως είναι πολύ ψηλά και η βλάστηση παρθένα και πολύ πυκνή, με αποτέλεσμα η καύσιμη λύση που είναι γεμάτο το έδαφος από τα πεύκα, να φουντώνει την φωτιά», είπε στο Evros-news.gr ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Δαδιά υπό τον Χρ. Στυλιανίδη

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ζώων. Το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Πάρκο βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται τα περισσότερα είδη αρπακτικών πουλιών, που συναντώνται στην Γηραιά Ήπειρο, μεταξύ των οποίων και σπάνιοι πληθυσμοί. Είναι μάλιστα η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην χώρα μας, που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας.

Βίντεο μέσα από το Δάσος της Δαδιάς 

Aπό τη σελίδα στο Facebook «Φίλοι Πυροσβεστικής Έβρου»



Aπό τη σελίδα στο Facebook Forecast Weather Greece

* Κεντρική Φωτογραφία από τη σελίδα «Φίλοι Πυροσβεστικής Έβρου»