Ο Εθνικός Δρυμός της Δαδιάς, μια από τις σημαντικότερες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προστατευόμενες περιοχές βρίσκεται σε κίνδυνο αφού από το μεσημέρι της Πέμπτης οι δασικές εκτάσεις της περιοχής έχουν παραδοθεί στις φλόγες. 

Ads

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στο Πεδίο Βολής του χωριού Λευκίμη και ο έλεγχος της ήταν δύσκολος καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύκτια μάχη για να μην φτάσει το πύρινο μέτωπο στην «καρδιά» του εθνικού πάρκου, εξέλιξη που θα ήταν απόλυτα καταστροφική για το σπάνιο οικοσύστημα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά έκαψε οριακά ένα μέρος στα νοτιοδυτικά του δάσους, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να την εμποδίσουν να μπει μέσα στην «καρδιά» του δάσους. 

Σήμερα το πρωί τα ενεργά μέτωπα είναι πλέον δυο, ενώ η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Επιχειρεί μεγάλη δύναμη και εναέρια μέσα. Το θετικό είναι ότι στην περιοχή πνέουν πλέον ασθενείς άνεμοι, κάτι το οποίο βοηθά στην κατάσβεση, ενώ οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ισχυρές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο και αναμένονται οδηγίες για το αν θα χρειαστούν και εναέρια βοήθεια για την κατάσβεσή της. Συνεργεία του δήμου Σουφλίου σε συνεργασία με το στρατό αλλά και ιδιώτες που διαθέτουν μηχανήματα, έκαναν όλο το βράδυ αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν το χωριό της Λευκίμης αλλά και για να προσπαθήσουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο από το να καταστρέψει το δρυμό. Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Ads

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τ’ αρπακτικά πουλιά. Η συνολική έκταση της περιοχής που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA είναι 43.000 εκτάρια. Φιλοξενεί 200 είδη αρπακτικών, 65 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα.