Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προσανατολίζονται οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής και πιθανότατα όλης της χώρας, ως απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» που αίρει την αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ και δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να καλύπτουν κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Ads

Στην γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) που έγινε την Τετάρτη (23/11) και στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες η προσέλευση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, αποφασίστηκε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα δε θα γίνει σε καμία περίπτωση δεκτό. Το νομοσχέδιο μπορεί να αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής από μέρα σε μέρα

Η ΕΙΝΑΠ καλεί την κυβέρνηση να μη φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο και προειδοποιεί ότι αν τελικά αυτό γίνει, θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες που το νομοσχέδιο θα εξετάζεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί προτίθενται μάλιστα να καλέσουν σε παλλαϊκή συγκέντρωση, με το σκεπτικό ότι η σχεδιαζόμενη, όπως λένε, κατάργηση του ΕΣΥ όπως το γνωρίζουμε θα έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες που χρειάζονται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ένα νομοσχέδιο που έχει απέναντι όλους τους γιατρούς

Ads

Προκαλεί εντύπωση πως η κυβέρνηση προωθεί την συγκεκριμένη παρέμβαση παρά το γεγονός ότι απέναντι έχουν τοποθετηθεί όλα τα συλλογικά όργανα των γιατρών, ακόμα και αυτά των οποίων οι ηγεσίες (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) πολιτικά βρίσκονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου είχε τονίσει ότι «μια τέτοια αποσπασματική ρύθμιση χωρίς να έχει προηγηθεί εκτενέστατος διάλογος, κινδυνεύει να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες».

Ο κ. Ελευθερίου είχε πει μάλιστα ότι «αποτελεί πάγια θέση του ΠΙΣ, με διαχρονικές αποφάσεις των οργάνων του, ότι οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών τους ώστε αυτές να φτάσουν τον μέσο όρο των αποδοχών των ιατρών στην Ευρωζώνη». Ως εξαίρεση και μόνο, θα μπορούσαν να εξεταστούν ελαστικές μορφές εργασίας «για νησιωτικές και άγονες περιοχές και μόνο μέσα από εκτενή διάλογο».

Από τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά σχετικά με το νομοσχέδιο, προκύπτει ότι η επιλογή που θα δίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ για εργασία στον ιδιωτικό τομέα αφορά περισσότερο ειδικότητες που σχετίζονται με χειρουργικές επεμβάσεις και κυρίως γιατρούς σε Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μιας και εκείνοι των περιφερειακών νοσοκομείων αφενός δυνάμει εφημερεύουν κάθε μέρα, αφετέρου μάλλον δεν υπάρχουν κοντά στην κατοικία τους μεγάλες ιδιωτικές δομές υγείας για να ζητήσουν δουλειά. Τη δυνατότητα αυτή έχουν μέχρι τώρα μόνο πανεπιστημιακοί γιατροί και στρατιωτικοί.

Ο οφθαλμίατρος με βαθμό διευθυντή στο ΕΣΥ και μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας είχε πει στο tvxs.gr ότι τυχόν μαζική έξοδος γιατρών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργήσει συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού με τους συναδέλφους τους ελευθεροεπαγγελματίες και θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της προσφοράς εργασίας. Συνέπεια αυτού θα είναι η συμπίεση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και άρα μείωση του μισθολογικού κόστους για τους ιδιοκτήτες των κλινικών.

«Τυράκι» της κυβέρνησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι η προοπτική αύξησης των αποδοχών τους με εργασία σε ιδιωτικές κλινικές. Εξάλλου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδεχτεί ότι οι απολαβές τους είναι πολύ χαμηλές.

Ιδιώτες όπου οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ωστόσο περιγράφει και τον αντίστροφο δρόμο, αυτόν της κάλυψης θέσεων του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς. Σε περιπτώσεις θέσεων που έχουν προκηρυχθεί αλλά έχουν αποβεί άγονες, το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να τις «ανοίγει» σε ιδιώτες. Οι τελευταίοι θα εργάζονται στο ΕΣΥ με ωράριο μερικής απασχόλησης και θα παίρνουν αντίστοιχες αποδοχές, διατηρώντας φυσικά το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα τους τελευταίους μήνες με τους αναισθησιολόγους και άλλες ειδικότητες, η μη πλήρωση θέσεων είναι πολύ συχνό φαινόμενο και έτσι εάν το σχέδιο της κυβέρνησης γίνει νόμος του Κράτους, πολλοί ιδιώτες γιατροί είναι πιθανό να σπεύσουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Γίνεται σαφές πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε μια σχετικοποίηση του ποιός γιατρός εργάζεται στο δημόσιο και ποιός στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να βάζει προτεραιότητα την πλήρωση των αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία και να δίνει εγγυήσεις που θα καθιστούσαν εκ νέου ελκυστικό για τους νέους γιατρούς το ΕΣΥ.

Με δεδομένη την πρόθεση των νοσοκομειακών γιατρών για απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το νομοσχέδιο τελικά κατατεθεί στη Βουλή, είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες η υγεία να επανέλθει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.